Trots lågkonjunktur – Skurups byggare inte oroade

IMG_8423-skalaOrganisationen Byggföretagen beräknar att sysselsättningen i byggbranschen 2023 kommer minska med över sex procent. Men bland Skurups olika aktörer råder delade meningar om konjunkturläget.

– Vi är inte drabbade än så länge. Vi har fullt upp. Jag vet inte om vi ligger lite efter här ute, med konjunkturen, säger Fredrik Lööw på Ranie snickeri i Skurup.

De är specialiserade, och hör egentligen inte till byggbranschen mer än indirekt. Hittills märks ingen försämring.

–  Fortfarande är det liv i marknaden. Vi har legat på en väldigt hög nivå de tre senaste åren. Med lite nedgång nu så kommer det kanske tillbaka till ett normalläge.

Det spås att byggbranschens sysselsättning under 2023 kommer minska med 6,2 procent. Hur tänker ni kring det?

– För vår del vi vet ju inte. Vi gör mycket displaymaterial till butiker och där är det fullt upp. Det enda vi gör till byggindustrin är trappor. En hel del går till både småbyggen och privatpersoner. Där tuffar det på ändå, säger Fredrik Lööw.

IMG_8439-bred

Enligt SCB innebär de höjda räntorna att byggherrars räntekostnader har ökat med över 40 procent på ett år. Materialkostnader för målning och betong har också ökat, medan trä- och järnvaror däremot har sjunkit.

Några som märkt av en negativ förändring är XL Bygg i Skurup. Där har kunderna blivit färre.

– De räknar lite noggrannare om man säger så. De spiller inte. Varenda krona spelar helt plötsligt lite större roll än de gjorde innan, säger Daniel Barthel.

Han tror att det kommer vara extra viktigt att vara hjälpsam.

– Man får väl vara extra trevlig, extra hjälpsam. Lite extra extra helt enkelt. Försöka hjälpa till så gott man kan. Bandet rullar inte lika lätt som det gjorde innan av sig själv.

IMG_8449-bred

Nanders bygg, på entreprenadsidan av branschen, ser inget skäl till oro.

–  Visst det har kanske dämpats lite med offertförfrågan men det kommer fortfarande in dagligen. Så för vår del ser det faktiskt positivt ut, säger en projektansvarig på företaget.

Har ni märkt av att kunder efterfrågat andra typer av tjänster än vanligt?

– Nej det är blandat. Vi har ju både tillbyggnad och ombyggnad men det är samma som tidigare.

Trots en annalkande lågkonjunktur ser Nanders Bygg positivt på framtiden.

–  Jag har tidigare varit med om konjunktursvängar. Och det gäller att spänna bågen i tid. När det började med covid då gällde det att man var beredd att jobba tidiga morgnar och sena kvällar. Man får ju själv också inte sitta och vänta på att det ska ske.

Text och foto: Amandus Gustafsson, Pontus Svensson