Polisen utreder hatbrott

I artikelnSKURUP. Skurups kommun anmäler händelsen utanför boendet för ensamkommande flyktingbarn. Nu söker polisen fler vittnen från platsen. 

Kommunen i Skurup anmäler händelsen utanför flyktingboendet för ensamkommande barn.

Nu söker polisen klarhet i vad som hände under lördagskvällen. Under torsdagen sattes patruller in i området runt boendet.
– Vi ska prata med närboende, vi hoppas få fler svar inom kort, säger förundersökningsledaren Beatrice Wettergren vid polisen i Ystad.

Enligt ett vittne som befann sig på platsen vid tillfället hade ett tjugotal personer samlats utanför flyktingboendet i Skurups kommun. Gänget ska där ha kastat smällare samt gjort nazisthälsningar riktade mot de boende.

När polisen kom till platsen var situationen lugn. Polisen misstänkte inget brott och gjorde därför ingen anmälan utan skrev endast en rapport om händelsen.

Efter att en anmälan om hets mot folkgrupp gjorts från kommunen rubricerar nu polisen händelsen som hatbrott. Ett brott som kan leda till straffskärpning vid en fällande dom.
– Vi ser mycket allvarligt på dessa typer av brott, men vi kan inte säga vad som hänt i just detta fall ännu.

Polisen har varken några misstänkta eller några identifierade från platsen. Beatrice Wettergren anser att det är ett svårt fall att utreda.
– Det var mörkt vid tillfället och det är svårt att fastställa vem som gjorde vad eftersom både personal och boende höll sig inomhus av förklarliga skäl, säger hon.

Händelsen har efter lördagen varit omdiskuterad på sociala medier och ryktesspridningen är stor kring vad som har hänt och vem eller vilka som gjort vad. Polisen är medveten av vad som skrivs men att det inte hjälper utredningen framåt.
– Vi hoppas kunna genomföra vittnesförhör med personer som var på platsen, säger Beatrice Wettergren.

Text och foto: Filip Björne

Läs också:
Nazisthälsningar utanför flyktingboende.

Misstänkt hatbrott engagerar Skurupsbor.