Queen B tar folkmusiken till Skurup

FMQB_FotoMaxTellving_731A7783

Folkmusiken har aldrig toppat hitlistorna i Sverige. Men i takt med att genren utvecklas söker sig nu rekordmånga till den. En av de nyskapande inom scenen är Brita Björs, även kallad Folkmusikens Queen B. Och hon är minst lika cool. Nu beger hon sig ut på bygdegårdsturné där Rydsgård och Skivarp är två av stoppen.

I Brita Björs kök på Kirseberg i Malmö är det skidskytte-VM på laptopen. Ett tidigare viralt klipp från skidtävlingen Holmekollen 2020 där Frida Karlsson spurtade förbi Therese Johaug avslöjar  hennes passion och inlevelse. Något man tydligt märker i hennes musik.

Folkmusik kan vara så snålt ibland, men detta är mitt utryck. Detta är min musik och min genre, säger Brita Björs.

Född och uppvuxen på en bondgård i Järvsö i Hälsingland har Brita levt folkmusik sedan barnsben.

Alla spelade fiol och folkmusik i min närhet när jag var liten, till och med de tuffa killarna spelade fiol. Men jag tröttnade aldrig och stannade kvar i den, säger Brita.

Hon lämnade så småningom bondgården och Järvsö och sökte sig till folkmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. 

Folkmusiken är ju musikaliskt sett mitt första språk, men jag har även alltid hållit på med massa andra genrer och även teater. Jag gillar att gå på intuition, både musikaliskt och innehållsmässigt och att få leka och dansa, säger Brita.

Familjen verkar alltid vara högst närvarande i Britas projekt. Happy Heartaches och Brita & Max Family Band där hon tillsammans med sin make Max Tellving spelar country och bluegrass är bara en liten del av allt hon sysslar med. Och det är så äkta som det kan bli, familjärt och hjärtevärmande.

Folkmusik kan ju vara så mycket mer än fiol och polska. 

Senaste åren har musikhögskolorna fyllts av dedikerade ungdomar för att studera folkmusik.

Skurups Folkhögskola har i tolv års tid även erbjudit den möjligheten. Så sent som i fjol slog de rekord i antalet sökande. Anledningar till detta kan vara många.

Jag tror att bilden av folkmusik inte är densamma längre, det är inte bara knästrumpor med tofsar. Man har moderniserats lite, Brita är en av de som utmanat och visat att det kan vara något annat, säger Ulrika Liljenström, utvecklingsledare för kulturlinjerna på Skurups folkhögskola.

När Brita 2016 var gravid med sitt andra barn gick Beyonces djupt personliga album Lemonade varm i högtalarna hemma hos Brita. Lemonade var ett så kallat visuellt album som berättade om kampen i det svarta amerikas historia, polisbrutalitet och könsdiskriminering.

Jag blev så inspirerad och kände nästan att det var synd att jag var folkmusiker. Tänk att få göra den typen av innehåll och musik som Beyonce gör, men kände inte att jag bottnade i det.

Men sen tänkte Brita om:

Det slog mig att man kunde berätta liknande berättelser från den svenska folkmusiken, visor som handlar om svek, bitterhet, kärlek och då i den genren som jag verkligen bottnar i.

Detta blev början på det projekt som till sin början skulle bli “Folkmusikens Beyonce”. Då ville hon också få ta i från tårna och försöka göra något spektakulärt på sitt vis.

Det är ju lite budget, men jag vill göra saker med glimten i ögat men samtidigt på fullaste allvar. Jag är ju inte Beyonce, men jag ville ändå få leva ut min diva med maffig scenshow, koreografi och allt vad det innebär, fast på mitt sätt.

I augusti 2017 gick premiären upp i Malmö och har sedan dess turnerat runt i hela Sverige.

Mottagandet blev en succé och 2020 tilldelades Brita priset årets artist på folk- och världsmusikgalan.

Motiveringen löd, “en musiker och scenartist som arbetar brett med både med konserter och föreställningar. En artist som fräckt utmanar folkmusikens traditionella former och på så vis når nya publikgrupper, det är spännande, det är uppfriskande och nyskapande.”

När nu Kulturbygdsturnén fick sin finansiering genom det återstartsbidrag till kulturen som beviljats av Statens kulturråd, blir det en chans att för både Brita att få framföra sin show runt om i hela Skåne. Men även en unik chans för åskådarna att få komma ut till de kanske lite mer oupptäckta scenerna runt om i distriktet.

Turnén består av 24 yrkesverksamma kulturutövare, en i vart ett av de 24 bygdegårdsdistrikt som organisationen är uppdelad i.

Den 22 mars kommer “allmogedivan” till Rydsgård och Rydsgårdshus. För att en månad senare, den 25 april framföra showen på Ågården i Skivarp.

Text: Måns Håkansson

Foto: Privat

Trailer: Folkmusikens Queen B


  • Kulturbygdsturnén:
  • 12 mar kl 14 Solvalla bygdegård, Sjöbo
  • 16 mar kl 18:30 Boalts bygdegård, Östra Göinge
  • 19 mar kl 11 Barnworkshop, Garnhuset Beddingestrand
  • 19 mar kl 16 Garnhuset Beddingestrand
  • 22 mar kl 9:30 Barnworkshop, Rydsgårdshus, Rydsgård
  • 22 mar kl 18 Rydsgårdshus, Rydsgård
  • 23 mar kl 19 Tommarps bygdegård, Östra Tommarp
  • 29 mar kl 18:30 Knislinge bygdegård, Östra Göinge
  • 12 apr kl 19 Börringe bygdegård, Östra Göinge
  • 23 apr Folkets Hus Teckomatorp
  • 25 apr Ågården, Skivarp
  • 4 maj kl 9:30, 10:30 Barnworkshop, Östra Ljungby bygdegård
  • 4 maj kl 19 Östra Ljungby bygdegård
  • 6 maj kl 18 Farstorp bygdegård, Bjärnum