Styret i Skurup: Detta har hänt

 

245622754_1795729190815265_582630758147338859_n

Totalt finns det 41 mandat i Skurups kommunfullmäktige. Såhär skulle förändringen se ut i det eventuella nya styret. Grafik: Ludwig Bergman

De senaste veckorna har Skurups kommunpolitik bevakats nationellt. Har du hängt med på vad som har hänt? Här sammanfattar Skurupsposten turerna.

Under en pressträff ordnad av Skurups opposition i tisdags förra veckan berättar S, V och L att de vill ta över styret i kommunen med hjälp av flera avhoppare och uteslutna från SD. 

Avhopparna berättar i samband med pressträffen att de ska starta ett nytt parti tillsammans, vilket var nyheter för Lars Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Skurup. Avhopparnas nya partinamn och politik finns det ännu ingen information om.

Jimmy Nilsson har sedan i somras varit avstängd från Sverigedemokraterna och är nu utesluten tillsammans med Jörgen Lidfeldt. I ljudinspelningar från ett kommunstyrelsemöte som Ystads Allehanda publicerat, kallar Nilsson partiets kommunledare för ”lill-Hitler”. Lidfeldt säger i en intervju med DN att det har funnits en diktatorisk styrning av partiet. 

Sedan valet 2018 har Moderaterna tillsammans med Skurupspartiet officiellt styrt i Skurup, och har tillsammans med Sverigedemokraterna tagit fram nationellt uppmärksammade förslag om förbud mot slöja och tiggeri. 

Babak Rahimi (V) som sitter i kommunstyrelsen säger att inget samarbete är hugget i sten och att avhopparna har uppgett att de inte kommer fortsätta med sin tidigare politiklinje.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg och säga att de är rasister eller inte rasister, vi får se när de har ett parti och ett namn på det partiet, säger Babak Rahimi till Skurupsposten.

Sydsvenskan och DN beskriver händelserna i Skurup som kuppförsök och myteri. Aftonbladet skriver att Johan Bolinder (M) menar att det till viss del rör sig om en personlig vendetta. 

Lena Axelsson (S) som sitter i kommunstyrelsen berättar för Skurupsposten att:
            – Ikväll [på kommunfullmäktiges extrainsatta möte] handlar bara om att pröva majoriteten i kommunstyrelsen. Vi har en valteknisk samverkan med Liberalerna, Kommunens väl, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och den gäller fortfarande.

Samma vecka som pressträffen äger rum anmäler Åsa Ekblad, Moderaternas gruppledare i Skurup, den socialdemokratiska Magnus Alm för folkbokföringsbrott. Alm står skriven på sina svärföräldrars adress men bor i Ystad, enligt han själv har han nyligen skiljt sig och är mellan bostäder. 

I dag klockan 18.00 är ett kommunfullmäktigemöte extrainsatt. Om elva månader är mandatperioden slut.

 

Viktiga datum

November 2018: M tog tillsammans med SP (Skurupspartiet) och med stöd från SD, över makten från S, V, MP och KV (Kommunens väl). Lars Nyström tilldelas andre vice ordförande, som i Skurup traditionellt tilldelas oppositionen.

22 juni: Under kommunstyrelsens möte kallar Jimmy Nilsson Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström ”Lill-Hitler” och blir avstängd från partiet. 

29 september: Jörgen Lidfeldt utesluts ur Sverigedemokraterna.

5 oktober: Pressträff av oppositionen i Skurup där man berättar att man vill avsätta nuvarande styre och flera Sverigedemokrater meddelar att de hoppar av partiet och ska starta ett nytt parti.

6 oktober: Åsa Ekblad (M) till SVT om Magnus Alm (S) folkbokföringsbrott.

14 oktober: Extrainsatt kommunfullmäktigemöte.

 

Hanna Nyberg, Emilio Garro, Philip Lidgren