Skurup klättrar i ranking

SKURUP. Skurups kommun klättrar rejält på Svenskt Näringslivs årliga näringslivsrankning.  Kommunen ligger över det skånska genomsnittet och får högsta möjliga betyg på bland annat vägnät, tåg- och flygförbindelser samt bredband. 

SahandK-12

Sahand Kousha, näringslivsansvarig på Skurup kommun, ser positivt på näringslivsklimatet i Skurup. Foto: Privat

Varje år frågar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv lokala företag i Sveriges 290 kommuner hur de upplever företagsklimatet inom kommunen. Undersökningen genomförs genom en enkät där företagen får svara på hur de upplever tillgången till kompetens, service och mobilnät i kommunen, samt tjänstemännens attityder till företagare. Denna undersökning mynnar sedermera ut i en rankning. I årets rankning, som släpptes i mitten av september, Skurups kommun klättrade från 63:e plats 2020 till 34:e plats 2021.

– Det är jätteroligt att få den bekräftelsen på att vi har ett utvecklande företagsklimat. Såklart är det även ett resultat för företagarna att de gör ett bra arbete, säger Sahand Kousha, näringslivsansvarig på Skurups kommun.

Totalt deltog 81 Skurupsbaserade företag i undersökningen. Högst omdöme fick Skurups förbindelser till tåg och flyg samt ett välutvecklat vägnät. Utöver det fick mobilnätet och bredbandet högt betyg från Skurupsföretagen. De områden som företagen anser kan förbättras är bland annat: bättre dialog, ökad förståelse, snabbare handläggning samt minskad brottslighet och ökad trygghet.

Sahand Kousha håller med om att Skurups kommunikationer till framförallt Lund och Malmö är viktiga för kommunen, men han väljer även att lyfta de billiga bostadspriserna och närheten till en attraktiv kustremsa som stora fördelar. Han medger dock att kommunen kan förbättras på många olika ställen.

– Vi måste jobba mer med besöksnäringen och etablera Skurup som ett turistmål. Sedan måste det byggas fler bostäder och planeras fler industritomter för att tillgodose det stora trycket som ligger på nya arbetsplatser. Vår stora ambition är att ta hand om alla de företagen som finns i kommunen, men även att försöka locka nya företagare till Skurup.

IMG_7171

Kiosken Alibaba är en av många småföretag i Skurup. Marie Lindby Nedrud, anställd på kiosken, anser att samarbete och relationer är avgörande för att driva verksamhet i en mindre stad som Skurup. FOTO: Jesper Friman

I dagsläget finns det omkring 1 900 företag registrerade i kommunen. En stor majoritet av dessa är småföretag, medan endast ett fåtal har minst hundra stycken anställda. En av Skurups många småföretag är Alibaba, som ligger i närheten av tågstationen. Marie Lindby Nedrud, som arbetar på kiosken, berättar att en bra relation med kunderna är a och o för att driva en verksamhet i en mindre ort som Skurup.

– Kunderna kommer inte om man har ett dåligt rykte. Man har också fler ögon på sig i Skurup än i storstäderna. Innan jag började jobba här var jag bara en person, nu är jag ”hon som jobbar på Alibaba”.

Hon berättar att kiosken har ett nära samarbete med butiksgrannen Conditori Centrum där de bland annat hjälper konditoriet med inhandling av grönsaker. Just samarbete anser Marie är en viktig grundsten för ett bra företagsklimat i en mindre kommun.

– Samarbetet med kommunen har varit lite si och så, men det har blivit bättre. Namnet på butiken känns som en bidragande orsak till att de varit mycket på butiken och haft extra kontroller av livsmedel. Men de senaste två åren har det blivit mycket bättre och det har blivit mycket mer samarbetsvilligt, åt bägge håll, säger Marie Lindby Nedrud.

 

Fakta:

Svenskt Näringsliv är en svensk arbetsgivarorganisation som företräder företag i hela Sverige. I över 20 år har de rangordnat näringslivsklimatet i alla Sveriges 290 kommuner. Mätningen görs via en årlig enkät där företagen själva får ge betyg på en rad områden som påverkar deras vardag.

Rankning 2021 (topp tio):

  1. Vårgårda (Västra Götaland)
  2. Härryda (Västra Götaland)
  3. Solna (Stockholm)
  4. Danderyd (Stockholm)
  5. Höganäs (Skåne)
  6. Staffanstorp (Skåne)
  7. Burlöv (Skåne)
  8. Trosa (Södermanland)
  9. Götene (Västra Götaland)
  10. Falkenberg (Halland)

Text: Jesper Friman