Idrottens dag för pensionärer arrangeras för första gången

SKURUP. Onsdagen den tredje november arrangeras för första gången idrottens dag för pensionärer i Skurups Sparbank Arena. Målgruppen kommer att få testa på olika idrottsaktiviteter som finns i kommunen.    

För första gången kommer idrottsföreningar samlas och befinna sig på Skurups Sparbanks Arena där målgruppen pensionärer ska få testa på allt från judo till bordtennis.

Möjligheten för målgruppen äldre att träffas och röra på sig har inte alltid varit självklar i Skurups kommun. Informationen om vart de kan vända sig för information om fysisk aktivitet kan bli bättre enligt Lars Håkansson, 69 som är administratör i Skurups gymnastikklubb. Föreningen riktar sig till målgruppen 55 plus och anordnar varje torsdag ett gymnastikpass där balans, koordination och styrka utövas.

– För oss har det varit ett bekymmer att nå ut, vi har använt oss av sociala medier då information och föreningar för äldre saknades i Skurup. Vi har ingen hemsida. En del av våra medlemmar har inte en mejladress eller sociala medier.

Skurupsbon Kjell Sandberg, 91 har varit med som deltagare i gymnastikklubben i 30 år och menar att föreningen är oerhört betydelsefull.

– Det är fantastiskt att vara med på gymnastiken. Man rör sig bra och det är trevliga kompisar här, säger Kjell.

”Jag har jobbat som lantbrukare sedan ung ålder, det är så jag hållit mig i form. Mitt tips är att röra på sig. Jag tänkte att jag inte får ligga på en soffa och dra mig, det är bättre att ge sig ut” – Kjell Sandberg

”Jag har jobbat som lantbrukare sedan ung ålder, det är så jag hållit mig i form. Mitt tips är att röra på sig. Jag tänkte att jag inte får ligga på en soffa och dra mig, det är bättre att ge sig ut” – Kjell Sandberg

”Finns ingen förening för en målgrupp som oss”

Lars Håkansson menar att han upplevt att det varit brist på föreningar som varit inbjudande till målgruppen äldre, samt att vissa kan känna sig obekväma att träna på traditionella gym.

– För oss 40 människor som är med i föreningen så betyder Skurups gymnastikklubb väldigt mycket för det finns inget annat de kan gå på egentligen. Den viktigaste ingrediensen på traditionella gym är speglarna, och det tror jag inte vi äldre är så imponerade av med kulmage och svaga muskler, säger han.

Deltagarna i Skurups gymnastikklubb träffas varje torsdagkväll i Rutgerskolans gymnastiksal för en timmes träning.

Deltagarna i Skurups gymnastikklubb träffas varje torsdagkväll i Rutgerskolans gymnastiksal för en timmes träning.

Syftet med idrottens dag är att pensionärer ska få information om vilka föreningar som finns i kommunen och att de ska kunna umgås och få ett socialt sammanhang. Samtidigt menar Martin Kalén, som är fritidsstrateg i kommunen att det är föreningarnas ansvar att marknadsföra sig och visa vad de har för aktiviteter.

– Vi hoppas att det kommer många pensionärer och förhoppningsvis kan denna dag bli en hjälp på vägen för föreningar att marknadsföra sig, säger han.

Idrottens dag för pensionärer arrangeras av Skurups kommun tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF-SISU Skåne). Mellan 10:00-13:00 den tredje november kommer föreningarna Abbekås golfklubb, Vemmenhögs budoklubb, Skurups bordtennisklubb, Skurups Bågskytteklubb och Skurups Boulevarderna befinna sig på Skurups Sparbank Arena.

Text och foto: Maen Hermez