Moa Berglöf: “Även om SD:arna har hoppat av så är de ju ändå SD:are”

SKURUP. Moa Berglöf var under åtta år talskrivare och sakkunnig åt Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Nu bor hon i Skurup, har lämnat Moderaterna och riktar kritik mot de partier som väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna – även på kommunnivå och oavsett om det handlar om politiker som hoppat av partiet. 

“Så hur tänker kuppmakarna? Att när chansen kom att få styra kommunen blev frestelsen för stor för att inte samarbeta med den tidigare parian SD, gissningsvis. Men då är det hederligare av S att erkänna det än att gömma sig bakom politiska SD-vildar och en ännu ej förhandlad politik.” 

Detta skriver Moa Berglöf i en ledare i Sydsvenskan (5/10), angående det som kan komma att bli ett nytt styre i Skurup. När Skurupsposten träffar henne några timmar efter att ledaren publicerats utvecklar hon sin tankegång.

– Man vet inte vad det ska heta och de säger inte vad de vill heller riktigt, förutom att de vill ha bättre ekonomi. Dessutom tycker jag att det är intressant eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet alltid har varit väldigt emot att samarbeta med Sverigedemokraterna. Även om de här SD:arna har hoppar av så är de ju ändå SD:are. Jimmie Åkesson hade ju ändå varit sverigedemokrat även om han hade valt att hoppa av.

Moa Berglöf var under åtta år talskrivare och sakkunnig åt Fredrik Reinfeldt – hon är bland annat hjärnan bakom sommartalet “öppna era hjärtan” från 2014. Men när Moderaterna förlorade valet i september 2014 bestämde hon sig för att lämna politiken och livet i Stockholm för en lugnare tillvaro i södra Skåne. Nu lever hon sedan flera år tillbaka i en lägenhet i centrala Skurup.

Till SVT sa hon 2017 att hon var besviken på riktningen partiet tagit de senaste åren och att hon saknade det Moderaterna som hade liberalismen som huvudinriktning, något hon fortfarande håller fast vid.

– Vill man ha en hård invandringspolitik, då röstar man på Sverigedemokraterna. Moderaterna röstar man på av andra anledningar: sänkta skatter eller var det nu kan vara. Jag tror att det är en dum taktik förutom att jag tycker att det är fel rent moraliskt. Man tappar ju tidigare väljare, som jag till exempel, som inte vet vart vi ska ta vägen nu.

Samtidigt bor Moa Berglöf i en kommun där Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018 blev blev största parti med 33,3 procent av rösterna.

– De flesta i Skurup som är i min ålder tror jag inte röstar på Sverigedemokraterna för att de hatar invandrare, utan för att det är deras polare som sitter i kommunfullmäktige och att Stockholm känns väldigt långt bort.

– När det gäller de yngre är jag lite rädd för att snacket om “vi och dom”, slöjförbud och andra typiska kulturfrågor ska få fäste. Diskussionen om slöjförbud blev totalt kontraproduktiv, fler tjejer har slöja idag än vad det var innan.

Text: Jenny Martorell Foto: Moa Berglöf