Ungdomar ratar politikernas EPA-förslag

SKURUP. Kommunpolitiker vill upprätta en motorgård för att råda bot på störningsproblem från EPA-gängen, och polisen stämmer in. Men det kommer inte funka, om du frågar ungdomarna själva.

A-traktorer, som även kallas EPA-traktorer, har länge varit ett störningsproblem i Skurups kommun. Oreda och nedskräpning från EPA-traktorer är enligt kommunen återkommande i rapportering från polis och trygghetsvärdar. 

Förslaget som nu läggs fram för att råda bot på problemet är en motorgård, en avskild asfalterad plats där ungdomarna som kör EPA kan få vistas utan att störa andra. KD-politikern Anders Kristiansen yrkade på detta under en presskonferens med kommunens nya styre förra veckan. 

Det finns en otrygghet i att vi har ungdomar som åker runt i EPA, sade Anders Kristiansen på kommunfullmäktiges pressträff och menade att en motorgård skulle kunna förbättra tryggheten. Kommunpolisen Mikael Svensson tror att förslaget om en sådan motorgård är en god idé. Men det gör inte ungdomarna. 

– Vi skulle inte vara där. Man rör sig alltid. Vi kanske skulle ha varit där någon vecka, och sen hade det blivit ett nytt ställe, säger Harry Neglén, 15, som kört EPA i några veckor. 

Kompisen Viggo Bryder, 16, håller med. Det hade inte funkat med en motorgård, menar han, eftersom man tröttnar på att vara på samma ställe hela tiden. Att röra sig runt är en del av poängen:

– Det är kul att vara ute och köra med andra eller själv, det är en frihet. 

Viggo Bryder, som bor i Lund men går på gymnasiet i Skurup, brukar åka runt till olika EPA-träffar i bland annat Eslöv och Hässleholm. Ofta står gängen och hänger på en parkering och pratar eller lyssnat på musik.

– Jag fattar att folk stör sig, särskilt på mig. De är bara bittra här i Skurup. När man är ute och sladdar så ringer de polisen. Polisen är farlig, jag har redan blivit av med körkortet en gång säger Viggo Bryder och skrattar. 

Harry Neglén och Viggo Bryders kompisar som hänger på parkeringen på Vaktgatan håller med sina vänner. En motorgård inte är ett konstruktivt förslag, helt enkelt för att för att de inte skulle hålla sig där. 

Men om ungdomarna inte intresserar sig för en gemensam samlingsplats, tycker Mikael Svensson att ansvaret ligger på barnens föräldrar. 

– Det är ofta föräldrarna som står på bilarna. Ta en sväng ut på stan och se vad de gör och hur de beter sig. Intressera er för vad de gör och ta ansvar.

Harry Neglén i sin EPA.

Harry Neglén i sin EPA.

Text: Esther Arndtzén Foto: Pontus Svensson