Dags att nominera till Skurups kulturpris

ABBEKÅS. Nu är det möjligt att nominera personer till Skurups kulturpris. För förra årets vinnare Teater Kapija har priset betytt mycket för verksamheten.

Skurups kulturpris har delats ut sedan 1984 och ska gå till en person, grupp eller organisation som bidrar till att utveckla kulturlivet i kommunen. Priset har genom åren gått till musiker, konstnärer och bygdehistoriker.
Nomineringar kan lämnas till kultur- och fritidsnämnden fram till den 25 mars.

Teater Kapija tog emot kulturpriset och prissumman på 10 000 kronor på nationaldagen förra året.
De huserar i en gammal skolbyggnad i Örmölla utanför Abbekås. I den gamla gympasalen finns teaterscenen och i vagnar på gården hålls under sommarmånaderna det alternativa hotellet Vagabond.

Teatern och hotellet ägs av skådespelarparet Janna Eriksson och Mladen Puric. De belönades med Skurups kulturpris 2015, blev utsedda till Årets nyföretagare 2013 och vann Årets övernattning i Skåne 2015.
Att vinna kulturpriset såg Janna Eriksson som en bekräftelse på att det de gör uppskattas i kommunen.

På teatern spelar de pjäser för både barn och vuxna och de senaste årens prisregn har märkts. Skolklasser har valt att ta bussen till Örmölla för att gå på teater. Det hör inte till vanligheterna för mindre teatrar på landsbygden, menar Janna Eriksson.

– Ofta bussar man barnen till Lund eller Malmö för att gå på teater, därför är det extra häftigt att så många kommer hit, säger hon.

På Teater Kapija samarbetar de mycket med andra lokala skådespelare, musiker och konstnärer. Kanske blir det en av Teater Kapijas samarbetspartners som tar hem Skurups kulturpris i år.

Text: Sally Wahlstedt
Foto och redigering: Sally Wahlstedt

Läs också:
Männen är vinnarna när kulturpriset delas ut