Övergivna lekplatser tas bort

Lekplatsen vid Blåmesvägen i Skurup kommer att tas bort 2018.

Lekplatsen vid Blåmesvägen i Skurup kommer att tas bort 2018.

SKURUP. Fler lekplatser försvinner än vad som byggs nya när kommunen vill satsa på kvalitet före kvantitet. Men många barnfamiljer saknar närliggande lekplatser.

Skurups kommun har planerat att ta bort 15 lekplatser innan år 2022. Under den tiden kommer tio stycken att renoveras eller byggas helt nya. Det bestämde kommunen efter en utredning där det kom fram att många av dagens lekplatser är i dåligt skick och ligger för nära varandra.

Men det är fortfarande populärt att gå till lekplatser, menar Håkan Svensson, driftschef på Skurups kommun. Han ser det som en mötesplats för barn och vuxna, där personer som inte bor precis bredvid varandra kan träffas.

– Det är en dyr kostnad med lekplatser. Då är det bättre att ha färre som är aktiva än att ha många som inte används, säger Håkan Svensson.

Kommunen arbetar efter principen att ingen Skurupsbo ska ha mer än 400 meter till närmaste lekplats. Trots det har en del invånare utryckt missnöje över utvecklingen.

En av dem är föräldern Jonas Strandhäll, som brukar ta med sina tre barn till en lekplats i Skurup på helgerna.

– Det är synd att många av de små områdeslekplatserna försvinner. Då har min 7-åring ingen att gå till när hon vill ut och leka själv. Jag hade hellre sett att kommunen rustade upp de lekplatser som är slitna än att lägga ner dem helt, säger Jonas Strandhäll.

Håkan Svensson menar i sin tur att de nybyggda eller upprustade lekplatserna runt om i kommunen fungerar som ett bra komplement till uteblivna områdeslekplatser.

– Det är så i dag att man gärna vill ha en lekplats rakt utanför sin dörr, men vi lever inte riktigt i den världen. Och i mina ögon är 400 meter inte särskilt långt för att komma till en lekplats, säger Håkan Svensson.

Text och foto: David Carlsson

Fakta: Här ska det finnas lekplatser efter 2021

– Skurup: Tio lekplatser tas bort, fjorton stycken står kvar.
– Rydsgård: Ingen tas bort, fyra står kvar.
– Skivarp: Ingen tas bort, tre står kvar.
– Abbekås: Tre tas bort, två står kvar.
– Mossbylund och Mossby badplats: Två tas bort.
– Tånebro och Bingsmarkens camping: Två står kvar.