Nostalgifest i Rydsgård idag

RYDSGÅRD. Idag samlas Rydsgårdsminnen för att frossa i gamla tider. Eftermiddagens träff är den nionde för projektet som funnits i två år. 

I järnvägshotellet gamla lokaler samlas i dag uppemot 50 personer för att träffa gamla vänner och prata minnen. Evenemangen är ett samarbete mellan Rydsgårds bygdegårdsförening och Rydsgårds byalag.

Viveca Kristiansen, initiativtagaren bakom projektet, tycker som återvändande Rydsgårdsbo att det är viktigt och trevligt att folk samlas i byn.

– Vi tar gata för gata, och nu är vi på den längsta gatan i byn, säger Viveca Kristiansen.

Den längsta gatan i byn heter Västra Storgatan och på den låg Järnvägshotellet och familjen Nilssons mejeri – som är huvudämnet i eftermiddag. Barbro Hultgren är dotter till mejeristen Fritjof Nilsson som också var en flitig fotograf. Med sig till träffen tar hon inbundna böcker fulla med hans foton. Äldre Rydsgårdsbor kommer med säkerhet känna igen någon på bilderna.

– Mejeriet var en samlingsplats i byn. Där fanns en butik och alla kom dit för att köpa mjölk, ost och smör, säger Barbro Hultgren.

Västra Storgatan i Rydsgård, 1950-tal. Foto: Ernst Andersson.

Västra Storgatan i Rydsgård, 1950-tal. Foto: Ernst Andersson.

I eftermiddag är förhoppningen är att hinna täcka mejeriets historia fram till oktoberstormen 1967 som satte punkt för verksamheten.

– Det var en väldigt kraftig orkan och då rasade skorstenen och mejeriet upphörde, säger Viveca Kristansen.

Rydsgårdsminnen ses i stora salen, Rydsgårdshus kl. 15.00.

Text: Nina Davidsson