“Jag kände att det här med att skriva var något som gav mig någonting”

SKURUP. I helgen är han aktuell på Bokmässan Göteborg och på måndag kommer han till Skurups bibliotek, där han själv jobbar, för att presentera sin debutroman.
–Det är roligt och overkligt på samma gång, säger Magnus Cadier. 

I åtta år försökte Magnus Cadier få flera olika manus publicerade utan resultat. Men så en dag hände det, förlaget Thorén och Lindskog hörde av sig med goda nyheter.
–När jag fick mailet där det står att “nu har vi bestämt oss, vi vill ge ut din bok”, så hade jag jättesvårt att ta in det, säger Magnus Cadier.  

Magnus Cadier är författaren bakom romanen “November har trettioen dagar” som gavs ut i maj.
Sommaren efter boksläppet har trots allt varit ganska lugn för den nyutgivne författaren. Desto mer händer under hösten, med flera inbokade författarbesök och besök i bokhandlar.
–Det var skönt att det inte hände så mycket precis efteråt. På något sätt vande jag mig vid tanken på att jag är en utgiven författare.

Magnus Cadier gillar kombinationen av sina två yrken Foto: Embla Hölttä

Magnus Cadier gillar kombinationen av sina två yrken. 
Foto: Embla Hölttä

Uppvuxen i en lantbrukarfamilj i Sala utan akademisk bakgrund, är författare inte ett yrke som Magnus Cadier alltid har sett som en given del av sin framtid. Men med föräldrar som hade ett stort intresse för böcker och läsning, introducerades han tidigt till litteraturens värld.
–Jag minns att jag tog med min skrivmaskin till när flyttade hemifrån en sommar när jag var 17. Då satt jag och skrev noveller ute på balkongen och kedjerökte och drack svart kaffe. Jag kände att det här med att skriva var något som gav mig någonting. 

Tanken om att få en roman publicerad var något som ”kom till honom” först för åtta år sedan.
–Innan dess hade jag skrivit mycket i perioder som dagbok, dikter och lite noveller. Men så en dag så kom det bara, ’Plopp! Jag ska ju skriva en roman!’, säger Magnus Cadier.   

Vad är dina planer härnäst?

– Jag skriver ju hela tiden, så nästa manus var ju redan färdigt innan debutromanen kom ut. Jag vet inte om den kommer ut nästa år eller året efter det. 

Text: Embla Hölttä