Barnkammarskräck för vuxna

Mårten Dahlrot i sin trädgård.

Mårten Dahlrot i sin trädgård.

SKURUP. Mårten Dahlrot väljer att utforska skräckberättelser i form av en barnbilderbok för vuxna. Nu har de två sista böckerna Det som kommer i natten och Dödisgubben kommit ut i trilogin Sagor för döda barn

Författaren Mårten Dahlrot har tillsammans med illustratören Joakim Hanner utformat en ny typ av skräckberättelser. Enligt Mårten Dahlrot är trilogin ensam i sitt slag i Sverige. Inspirationen har främst kommit från oskyldiga barnböcker snarare än vanliga skräckromaner. 

–  Vi har tagit en klassisk barnbok och sedan fyllt den med skräck, säger Mårten Dahlrot.

Böckerna handlar om barn som faller offer för monster av olika slag. Det är bara när barnen är ensamma i sina rum som monster kommer fram. Enligt Mårten Dahlrot är den största skräcken för barn det som gömmer sig i mörkret när föräldrarna inte är där.

 –  Det som händer när föräldrarna inte tror på barnen är ju att barnet blir ensamt med monstret, säger Mårten Dahlrot. 

Böckerna vänder sig till vuxna men Mårten Dahlrot berättar att några av hans läsare också visat böckerna för sina barn. Vissa av barnen upplevde att deras rädslor togs på allvar och att berättelserna inte förskönades med ett lyckligt slut.

–  Böckerna fick inte det mörka och hemska att bara upplösas och försvinna genom ett trollslag, säger Mårten Dahlrot. 

Svårigheterna med att göra så pass korta skräckberättelser menar Mårten Dahlrot är att få till en bra berättelse som ryms i ett litet format. Mårten Dahlrot berättar att historierna fått bära ett tungt lass då det är tunt med ord i böckerna.

Tror du på spöken? 

–  Tanken på spöken och monster är väldigt kul, men jag är ganska nöjd med att de inte finns i verkligheten, säger Martin Dahlrot. 

Text och foto: Lovisa Henriksson