Svedala Chark & Grill: fisken klår wallenbergaren

Skurupsposten testar lunchrestaurangerna

Svedala Chark & Grill ligger mitt emot Skurups kommunhus.

SKURUP. Skurupsposten besöker Skurups restauranger för att visa upp stadens lunchutbud. Först ut är Svedala Chark & Grill, en restaurang som lyckas med mycket men ändå lämnar en del att önska.

Miljö
Mitt emot Skurups kommunhus ligger restaurangen med det något vilseledande namnet Svedala Chark & Grill. Svarta menytavlor på den vita fasaden lockar förbipasserande med klassiker som köttbullar, schnitzel och spätta. De stora fönstren med färggranna blommor undertill får en att vilja titta in. Doften från köket förstärker den viljan.

Interiören är anspråkslös. En nött allmogemöbel bär salladsbuffén. Från taket hänger brokiga glödlampor i varierande storlek och modell. Borden är få men rymliga i en annars ganska omöblerad matsal. 

Det känns som att restaurangdelen är lite av en eftertanke. Butiksdelen tycks vara den högre prioriterade halvan av lokalen. Köttdisken dignar av läckerheter. Ovanpå står en korg, fylld till bredden med fläsksvålar. Vakuumförpackade korvar trängs i kylskåpet mitt emot. Svedala Chark & Grill tycks vara en chark i första hand, restaurang i andra hand.

Interiören på Svedala Chark & Grill.

Mat & dryck
Svedala Chark & Grill lever upp till sitt namn då inga vegetariska rätter erbjuds. En fiskätare klarar sig däremot utmärkt. Vi beställer en panerad spätta med remouladsås och en wallenbergare med klassiska tillbehör.

Av de två rätterna är spättan, lite förvånansvärt, den solklara vinnaren. Även om paneringen är mjuk snarare än spröd är den välsmakande. Spättan känns lite tung till en början, men med några droppar citron får fisken en välbehövd fräschör. Remouladsåsen är ett syrligt och friskt komplement som inte tar över. Vid sidan om bjuds en oortodox kombination av räkor och picklad sparris. Medan räkorna höjer smakupplevelsen känns sparrisen lite felplacerad på tallriken.

Wallenbergaren har en fin stekyta och en behaglig, välbekant smak. Konsistensen är å andra sidan lite för kompakt. Såsen är tyvärr dagens besvikelse, den är smaklös och tillför inget till rätten som helhet. Däremot är lingonsylten att föredra. Potatismoset är något av en vattendelare. Det är välkryddat och har en distinkt smak. Medan den ene av oss uppskattar att det inte är mjäkigt som mos ofta kan vara, tycker den andre att kryddningen överskuggar de andra smakerna i rätten.

Två habila rätter med förbättringspotential. Vi är hursomhelst överens om att fisken vinner över köttet i det här fallet. Båda rätterna anländer på nolltid och portionerna är generösa. Den som har bråttom och vill äta sig mätt har hittat rätt på Svedala Chark & Grill.

Den panerade spättan faller Skurupsposten i smaken.

Helhetsbetyg
3 / 5

Fakta: Svedala Chark & Grill
Pris: 70 – 110:-
Adress: Stora Torggatan 5
Öppettider: vardagar 10 – 18, lördagar 9 – 14, söndagar stängt
Typ av mat: husmanskost och kött
Vegetariskt utbud: inget
Rättigheter: Ingen alkoholservering
Vad ingår?: salladsbuffé, kaffe och småkakor

Text och Bild: Skurupsposten