Perspektiv på hav när fotograf ställer ut

Utställningen på Skurups bibliotek pågår till den 16:onde november

Utställningen på Skurups bibliotek pågår till den 16:onde november.

SKURUP. Tomelillabon och fotografen Henriette Ellberg ställer just nu ut sina verk på Skurups bibliotek. Bilderna hon tar kommer från när hon promenerar vid stranden på Österlen. 

Henriette Ellberg har under våren ställt ut både i Ystad och Abbekås och hennes utställning Nature Calling innehåller främst bilder på havet. Hon beskriver att namnet på utställningen kommer från hennes eget behov av att komma ut och vara i naturen. 

Det är avstressande efter en mäktig dag på jobbet. Jag kopplar av bäst om jag går med mig själv, säger Henriette Ellberg.  

Henriette Ellberg har fotograferat regelbundet i tio år. Men intresset har alltid varit en del av vardagen sen barnsben med en hobbyfotograf till pappa.

Han har väl inte varit den som har visat mig, jag har bara haft det med mig. Att man går och drar på en kamera, säger Henriette Ellberg.

nature calling

Fyledalen är en av platserna Henriette Ellberg valt som motiv på utställningen.

De flesta av hennes bilder föreställer havet då hon föredrar att fotografera öppna platser. En bild på en skog får gärna vidgas, med en åker i bakgrunden. Henriette är ofta ute tidigt på morgonen för att undvika stora folkmassor:

Sen kan de vara gött och ligga och sola och bada också, men då fotar jag inte då umgås jag.

Henriette Ellberg hoppas att de som köper hennes bilder kan bli lugnade av dem. Hon ser även att motiven kan ha en avkopplande effekt på ett kontor, någonting att vila ögonen på.

Vad gör en bra bild? 

Det är lite som att titta ut genom ett fönster, det måste vara perspektiv. 

 

Text och foto: Lovisa Henriksson