Så upplevdes årets högskoleprov

Testdeltagare berättar om sina upplevelser av hösten högskoleprov.

I helgen var det återigen dags för högskoleprovet. Drygt 50 000 personer i hela Sverige tog sig till närmaste provsal tidigt på söndag morgon.
Högskoleprovet består av två verbala och två kvantitativa delar. Hur svårt var provet denna gången om man frågar provskrivare i Skurup? 

enkät 2

Matilda Persson, studerande

– Det var första gången jag gjorde det. Det var inte som jag trodde, jag trodde det skulle vara som nationella provet, alltså att du måste skriva massor. Detta var ju bara att läsa och kryssa i rutor.

 

Madelaine Wetzel, 25, studerande

– Det var första gången jag gjorde provet. Det gick bra tror jag, man vet ju inget än. Den kvantitativa delen gick det och gissa mycket för att spara tid. Du måste gissa på vissa för att hinna.

 

Jacobo Besselsen, 23, studerande

– Jag har gjort det förr, men det var säkert fem år sedan eller något. Jag upplevde just detta prov väldigt svårt, trots min erfarenhet. Jag har tidigare haft problem med matten, men nu tyckte jag att den svenska och engelska delen var svårare än vanligt. Jag blev förvånad över hur tungt det ändå kändes.

Charlie Nakano, 19, studerande

– Det var första gången jag gjorde det. Jag tycker det är ett underbart prov. Du kan svara rätt utan att veta EXAKT eftersom du har alternativ. Provtiden var perfekt anpassa för mig. Varje gång provledaren sa att det var fem minuter kvar hade jag exakt fem minuter arbete kvar. Det är imponerande hur de lyckas ta fram ett prov som passar alla människor oavsett bakgrund.

 

 

Text och foto: Alice Edenhed