Blandade reaktioner på prideflagga

Nästa år kan Prideflaggan bli en del av stadsbilden i Skurup

Nästa år kan prideflaggan bli en del av stadsbilden i Skurup. Foto: Pixabay.

Skurup. Liberalerna i Skurup har lämnat in en motion om att kommunen ska köpa in en Prideflagga.
– Prideflaggan är en symbol för respekt och allas lika värde och vi tycker att det nu är dags att manifestera detta i Skurups kommun, säger Eva Hallmer Lindahl (L).

Liberalerna i Skurup tycker att strömningarna som varit i kommunpolitiken signalerar intolerans. Med sin motion vill de ändra den riktningen.

– Det började redan i våras med att styret polisanmälde ensamkommande barn med misstanke om att de ljugit om sin ålder. Vi liberaler står för en helt annan värdegrund, säger Eva Hallmer Lindahl (L), ledamot i Skurups kommunfullmäktige.

Sölveborgs kommun blev i förra veckan omskriven efter att kommunstyrelsen där reviderat den kommunala flaggpolicyn, så att bland annat Prideflaggan inte längre ska kunna hissas vid kommunhuset.

Eva Hallmer Lindahl (L) säger att motionen om en prideflagga i Skurups kommun inte uppstod som en reaktion på beslutet i Sölvesborg, men medger att det lett till att frågan blivit tydligare på agendan.

– Det är klart att i och med att det hände så blev det tydligare rent generellt vad det är som kan hända om man inte är uppmärksam.

I Facebookgrupper på internet diskuteras frågan flitigt. Flera användare har på diskussionsforum varit negativa till förslaget och Eva Hallmer Lindahl (L) säger att stödet från kommuninvånarna är varierande.

– Ja alltså vi har stöd från väldigt många på sociala medier, men vi vet också att det är många som ger stöd för motsatsen.

Hon säger fortsatt att förhoppningarna att få igenom motionen är små men tycker ändå att det är viktigt att frågan lyfts.

Om motionen blir godkänd skulle Prideflaggan i så fall att flaggas den 17 maj på internationella dagen mot homo- bi- och transfobi samt i händelse av en lokal, eller närliggande kommuns, pridefestival.

Text: Annie Hansson