HPV-vaccin för pojkar välkomnas i Skurup

Regeringens besked om HPV-vaccin för pojkar välkomnas i Skurup. Foto: Pixabay.

Regeringens besked om HPV-vaccin är ett positivt besked för Skurups skolhälsovård. Foto: Pixabay.

SKURUP. Från hösten 2020 kommer pojkar vaccineras mot HPV-virus. Förslaget välkomnas av skolhälsovården i Skurup.

Förslaget beräknas kosta 56 miljoner kronor och kan enligt Folkhälsomyndigheten förhindra uppemot 130 cancerfall per år. Pojkar kommer att få ett direkt skydd och förhindra flera cancertyper. Beslutet tas emot med glädje av skolsköterskor på Skurups många skolor.

– Skolhälsovården har väntat på det. Det är klart att pojkar ska ha samma rätt att vaccineras som flickor, säger Fredrika Tuvesson, skolsköterska vid Alléskolan.

Sedan 2010 erbjuds HPV-vaccin inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, till flickor i årskurs fem och sex. Därefter erbjuds kompletterande vaccination upp till 18-års ålder. Det nya förslaget innebär att vaccinationsprogrammet troligtvis också kommer att omfatta pojkar födda 2009 och senare.

Att inkludera pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet har länge varit en kostnadsfråga. Av Sveriges län var Blekinge det första att fatta ett beslut, samtidigt som Stockholm läns landsting drog tillbaka sitt när kostnaden blev för hög, skriver Sydsvenskan. Även i Skurup är ekonomin en fråga att förhålla sig till.

– Det kommer att ta mer resurser men jag ser inte att det inte kommer att ordna sig, säger Ann-Charlotte Mårtensson, medicinskt ledningsansvarig skolsköterska i Skurups kommun.

Text: Nina Davidsson