Högskoleprovet ställer nya krav

I morgon är första gången Long Nguyens skriver högskoleprovet. "Jag gjorde ett gammalt prov för att försöka sätta nog in i atmosfären" berättar han.

I morgon är första gången Long Nguyens skriver högskoleprovet. ”Jag gjorde ett gammalt prov för att försöka sätta mig in i atmosfären” berättar han.

SKURUP. I morgon skrivs högskoleprovet. Skurupsbon Long Nguyens förbereder sig med stressträning och varierad kost.

Lördagen stundar då svenska klassrum fylls av koncentration. Det är ovanligt få som anmält sig till att skriva höstens högskoleprov. Long Nguyen läser allmän linje på Skurups folkhögskola och är en av dem. I framtiden vill han jobba med människor, en yrkesgrupp som han menar växer.

– Psykologi och sociologi som jag vill läsa har fått extremt höga intagningspoäng så jag kanske får trappa ner mina förhoppningar. Men provet i morgon kan i alla fall öka mina chanser att komma in, säger Long Nguyen.

Provet skrivs i fem delar där både matematik och språk prövas. För varje del har man knappt en timme på sig att fylla i svaren på de 40 frågorna.

Det är första gången Long Nguyen gör provet. Han tror att det kan kännas stressigt och la nyligen en hel dag på att känna på lördagens situation.

– Jag gjorde ett gammalt prov och försökte få med allting för att sätta mig in i atmosfären. Till exempel skrev jag alla delar och tog raster på lika lång tid som jag kommer ha på mig i morgon.

I takt med att fusk blivit vanligare på provet har också reglerna skärpts. En förutsättning han räknade in i sin testdag.

– Man får till exempel inte ha vatten, mat, klocka eller mobil på bordet när man skriver. Jag tycker det var lite jobbigt för jag blev snabbt törstig.

Lunch får man dock äta, och då tänker Long Nguyen på kostcirkeln.

– Det blir nog pastasallad, ägg och frukt, säger han.

På provdagen tror han att det viktigaste är tidsplanering. Till exempel ska man inte fastna vid de svåraste frågorna utan gå vidare till delarna man kan bäst. På samma sätt resonerar Monica Jörnhov Andersson, lärare i matematik och naturkunskap på Skurups folkhögskola.

– Det bästa är att direkt gå vidare om man inte svaret på en fråga.

Ett annat tips hon ger är att, precis som Long Nguyen, öva på gamla prov.

– Högskoleprovet är uppbyggt på ett sätt än man inte är vad vid.

Ett exempel är de matteuppgifter man i själva verket inte ska lösa, utan bara avgöra om man fått tillräcklig information kunna lösa.

– Det är något man sällan tränar på så de kan vara bra att gå igenom för att få en uppfattning om hur man ska tänka, säger Monica Jörnhov Andersson.

Fakta: Högskoleprovet i korthet

  • I morgon skriver cirka 56 000 personer högskoleprovet, drygt 10 000 färre jämfört med hösten 2016.
  • Provet hålls vår och höst. Det infördes år 1977 men har moderniserats sedan dess.
  • Två delar av provet testar svenska- och engelskkunskaper, två delar testar mattekunskaper. Vilket den femte prövar hålls i förväg hemligt.
  • ”Abrupt” och ”kurage” var två av orden som testades på ordkunskapen i vårens prov.

Lärarens 3 tips

  • Gå vidare till nästa fråga istället för att köra fast på det du inte kan
  • Plugga på gamla prov
  • Om det var längesedan du räknade: repetera matte 1

Text & foto: Lovisa Svedlund