Julen i Skurup väcker känslor – är den här?

DSC_0009a

SKURUP. I går ställde Netto i Skurup fram sitt julsortiment, vid sidan om halloweengodiset. Konkurrenten ICA Supermarket väljer att vänta, efter hård kritik mot förra årets för tidiga lussekattsförsäljning.

Julkalendrar i ståtliga staplar, pepparkakor i hisnande högar och chokladtomtar i attraktiva arméer. Julen är här, åtminstone om man tror Netto i Skurup.

– Egentligen är det hemskt tidigt att börja sälja julgodis nu. Hade jag fått bestämma så hade vi väntat en månad. Men kunderna kommer in och frågar “är det verkligen dags redan?”, sedan går många ändå härifrån med pepparkakor och julmust, säger en av butikens anställda.

Försäljningen tar fart i mitten av oktober, enligt en analys som Nettos marknadschefer gjort. Sedan pågår den i jämn takt fram till veckan före jul, där den eskalerar och förvandlas till ett högtidsmonster i konsumtion.

Redan i maj beställer huvudkontoret i Stockholm hem stora lager av julvarorna. I södra Sverige rullade leveranserna till dem små butikerna in för en vecka sedan. Längre norrut händer det att försäljningen kommer igång redan i augusti.

– Julmusten säljer som absolut mest nu, när folk gått och varit sugna. Sedan kommer det en svacka fram till första december.

ICA Supermarket i Skurup kommer inte haka på sin konkurrents tidiga julskyltning. De menar att det är för tidigt att ställa upp julgodiset innan halloween passerat.

– Ingen vill ha julsortimentet redan, då hinner ju folk spy på det innan det är dags på riktigt, säger butiksbiträdet Caroline Johansson.

Hon menar att de fick en tankeställare förra året, då de började sälja lussekatter en vecka in i november. Det väckte kraftiga reaktioner från kunder som menade att de borde väntat.

– Däremot har vi fått in julskummet nu, det är efterfrågat. Pepparkakorna kommer i nästa vecka, men utöver det så får kunderna vänta ett tag till.

Text & foto: Jonathan Lundberg

Fotnot: Nettos butiksanställde har valt att vara anonym, då butikskedjan har en policy där enskilda anställda inte får tala med media.