Lärare i Skurup vittnar om svår tillvaro för funktionsnedsatta i ny bok 

Storasystern Kate är en av många intellektuellt funktionsnedsatta som lever ensam och isolerad. – Det lilla extra finns inte längre utan det måste de anhöriga i så fall bidra med, säger Therése Granwald som skriver om hur svensk omsorg har försämrats i boken ”Syster”.

SKURUP. Från att jobba och gå i teaterskola till att sitta hemma ensam utan kontaktperson. I nya boken “Syster” berättar Therése Granwald om hur omsorgen har försämrats för hennes syster med intellektuell funktionsnedsättning.

En kärleksförklaring till sin syster, förändrade villkor för funktionsnedsatta och upplevelsen av att vara anhörig och stå bredvid. Så beskriver Therése Granwald, författare och lärare på Skurup Folkhögskolas skrivarlinjer, sin nya bok “Syster”. 

Boken handlar om Therése och Kate –  hennes 17 år äldre syster med en intellektuell funktionsnedsättning. För ungefär 15 år sedan var Kates tillvaro trots allt ganska bra. Hon arbetade på Samhall, hade en kontaktperson och gick på teaterskola. 

– Hon hade ett ganska rikt liv utifrån sina förutsättningar, säger Therése Granwald. 

Idag är systerns situation istället mycket begränsad. Thérese Granwald menar att ökad produktivitet på Samhall gjorde att Kate inte längre kunde arbeta kvar. Hon har inte längre någon kontaktperson och lämnas ofta ensam på sitt LSS-boende på grund av personalbrist.

 – Hon har en minimitillvaro kan man säga. Nu har hon något som liknar mer en förvaring än omsorg av en människa.

Genom boken “Syster” vill Therése Granwald belysa att funktionsnedsatta finns och att många av dem är isolerade och mår dåligt. Personer som Kate kan dessutom inte alltid berätta själva.

– Hon har ingen som helst möjlighet att berätta om hur hennes sammanhang har förändrats i och med samhällets nedskärningar. Men det har jag och då kan jag använda det för att hjälpa den här gruppen, säger Therése Granwald.

Har du berättat för din syster att du skriver om henne?

Det går inte att prata med henne på ett sätt som gör att hon förstår att jag har skrivit en bok om oss. Men jag har självklart berättat för henne och när jag visade bokomslaget sa hon “vad fint” och “jag är stolt över dig”.

– I boken går jag heller aldrig in i hennes perspektiv. Jag tror mig inte veta vad hon känner eller tänker. Boken handlar om hur det har varit för mig och som jag tror att det är för många anhöriga. 

Utöver författarskapet arbetar Therése Granwald som lärare på Skurup Folkhögskolas skrivarlinjer. Hon är spänd på hur deltagarna kommer att ta emot hennes nya bok. I rollen som lärare tror hon att hon har stor nytta av att själv bli publicerad.

-Dels att jag kanske handleder någon som också skriver självbiografiskt och då kan jag använda mina erfarenheter.  Sen minns jag också hur det är att vara läst. Det är skitnervöst. Och hur fint och hur skört det är att visa någon annan vad man gör.   

Text: Vilma Ellemark
Foto: Michael Ceken, Tegel & Hatt, och Julia Lindemalm