Offentliga måltidsdagen firas i Skurup – alger och insekter på framtidens matsedel

Offentliga måltidsdagen firas i alla kommunala kök i Skurup.

För fjärde året i rad uppmärksammas Den offentliga måltidens dag den tredje torsdagen i oktober. Organisationen MATtanken driver projektet vars syfte är att verka för hållbara måltider. I Skurup firas dagen i alla kommunens arton kök.

När dagens lunch serveras till eleverna och de äldre på Skurups skolor och äldreboenden är maten en del av de tre miljoner offentliga måltider som serveras runt om i landet.

Dagen till ära står helstekt fläskfilé med portvinsås, potatis och broccoli på menyn för de äldre. Till dessert en marängparfait med kolasås. Kommunens skolelever serveras en närproducerad kalkonfärslimpa med kokt potatis och brunsås.

Just närproducerat är något som kommunen lägger vikt på enligt Jenny Kaluza Jonasson, biträdande måltidschef i Skurups kommun. Hon menar att kommunen försöker att i så många led som möjligt ha råvaror från svenska producenter. Råvaror som kött och kalkon köps exempelvis in från skånska gårdar.

Jenny Kaluza Jonasson är biträdande måltidschef i Skurups kommun.

Att människor ska få upp ögonen för den tid kökspersonal lägger på maten i offentliga kök är själva ändamålet med dagen. Jenny Kaluza Jonasson betonar att måltiden i sig har ett viktigt syfte.

– Lunch är en viktig måltid för många. För att barnen ska orka med dagen. För att de äldre ska få en sinnesstund, så att maten fyller ett annat syfte än att bara ätas, säger Jenny Kaluza Jonasson.

Kommunen bedriver matsvinnsmätningar för att fånga upp hur mycket mat som faktiskt hamnar i barnens magar. ”Restfest” är en annan åtgärd och som Jenny Kaluza Jonasson är stolt över. 

 – Till exempel har vi en klimatfredag. Där tar vi fram mat som annars hade gått till spillo. På så sätt kommer allt som tillagas under veckan till nytta.

Framtidens måltider kommer mer och mer bestå av alternativa proteiner tror Jenny Kaluza Jonasson. Baljväxter, sojafärs och ärtprotein. Till och med alger är något som kan dyka upp i kommunens måltider.

Nymodigheterna kommer dock inte introduceras över en natt, förklarar Jenny Kaluza Jonasson. Eleverna kommer ges en chans att anpassa sig till det nya innehållet. Recepten kommer i grunden utgå från det traditionella köket så som det gör idag.

Vad tror du om insekter?

– Åh, det är jättespännande. Det skulle också vara en utmaning för våra kockar om vi får in det i det offentliga köket. Hur ska vi få våra kockar att tillaga det aptitligt, det vet jag inte.

Text: Karl Ahlqvist och Sebastian Kaspár Foto: Sebastian Kaspár