Magsjuka och influensa tar grepp om Skåne
Magsjuke- och influensasäsongen har fått fäste i Skåne och enligt Folkhälsomyndigheten förväntas säsongstoppen nås denna eller nästa vecka.
Vill du undvika att drabbas av influensa eller vinterkräksjuka är det läge att vara extra försiktig de närmaste veckorna.
Enligt Folkhälsomyndigheten är de båda vinter-virusplågornas högsäsong här vilken dag som helst och de kommande veckorna förväntas bli de då flest personer i Skåne drabbas.
De flesta år sammanfaller högsäsongen av influensa med högsäsongen av den så kallade vinterkräksjukan (magsjuka orsakad av ett calici-virus). Det finns inget känt samband till att båda sjukdomarna har sin säsongstopp samtidigt, men en förklaring kan vara att virus sprids lättare i vinterns torra och kalla luft än i varmare eller mer fuktigt väder.
Gemensamt för influensa och vinterkräksjuka är att det är mycket smittsamma virusinfektioner. Båda sjukdomarna smittar innan symtomen brutit ut och är smittsamma minst så länge man har symtom.
För att begränsa smittspridningen rekommenderas följande:
– Undvik direktkontakt med sjuka personer.
– Hantera inte mat åt andra om du själv är sjuk.
– Undvik folksamlingar inomhus (även varuhus och biosalonger).
– Stanna hemma tills du är helt frisk.
Om 2-3 veckor förväntas säsongstopparna av de båda sjukdomarna klinga av uppger smittskyddsenheten i Skåne.
Tips om du drabbats av Influensa (enligt 1177.se)
Eftersom influensa orsakas av ett virus hjälper inte antibiotika. Men det finns flera åtgärder man kan vidta för att lindra sina besvär:
Vila, men aktivera dig efter ork. Frisk luft kan både underlätta vid andningsbesvär och förbättra det allmänna välbefinnandet.
Drick mycket. Vid feber ökar kroppens vätskebehov. Dryck kan också lindra hosta eller andningsbesvär. Vad du dricker och om det är varmt eller kallt är en fråga om personlig smak.
Högläge. Högt under huvudet underlättar andningen och gör ofta att sömnen blir bättre. Även besvär från bihålor och öron kan lindras av högläge.
Receptfria läkemedel. Flera receptfria läkemedel kan ha effekt vid influensa: Febernedsättande och smärtstillande, olika former av nässpray/droppar och hostmediciner.
Läkemedel ska alltid tas enligt föreskrift på förpackningen, eller enligt läkarordination. Apotekspersonalen kan ge rekommendationer och tips som kan vara lämpliga för just dina symtom.
Tips om du drabbas av Vinterkräksjuka (enligt 1177.se)
Att få i sig tillräckligt med vätska är det viktigaste i samband med magsjuka. För att undvika att framkalla kräkning är det bäst om du dricker lite och ofta, kanske till och med teskedsvis. Isglass är ett bra sätt att få i sig vätska långsamt.
Val av dryck är en smaksak, men ofta tolererar magen genomskinlig dryck bäst. Vätskeersättning som köps på apotek eller som man blandar själv kan vara ett komplement till vanlig dryck.
Ät det du känner för. Torr mat som inte behöver värmas upplevs ofta som lättare att äta. När du känner dig bättre kan du börja äta som vanligt igen, men gärna mindre portioner och oftare än vanligt. Fortsätt att dricka ofta tills du är helt symtomfri.
Gå inte tillbaks till arbete eller skola/förskola förrän du är helt återställd för att minska att du sprider smittan vidare.
Via sjukvårdsupplysningen eller på 1177.se kan du alltid få råd och vägledning om hur du bäst tar hand om dig och när du ska söka vård.
Text: Eva Sonesson
Bild: Pixabay