Januari i revy – vore jag hästen skulle jag valack

Foto: Daphne Cholet

2023 är bortstädat sedan länge och de flesta nyårslöftena har antagligen redan brutits. Årets första månad har knutits ihop i Skurup. Nu ska ett händelserikt januari sammanfattas.

Goda nyheter för alla mat(r)älskare 

Efter att JD’s bommade igen har den anrika stationsbyggnaden kommit att likna ett spökhus. Trist. Men snart blir det ändring på det. Skarpögda tågpendlare lär ha lagt märke till de nya skyltarna som numera pryder fasaden. Station 8, en asiatisk restaurang med närproducerade råvaror, väntas slå upp dörrarna i slutet av februari. Det var på tiden. Småstäder som Skurup kan inte ha för många hak, det måste finnas anledningar att inte åka härifrån. Ryktet går om en svårslagen wontonsoppa. Satan vad läckert. Men en brännande fråga återstår: klår de paddan på Thai Sky Express?

Nya skyltar skvallrar om vad som komma skall i Skurups gamla stationsbyggnad. Foto: Sebastian Kaspar

Sjöhäst: ”SOS”

Den som åker mellan åkrarna har utan tvekan märkt de pölar som närmast liknar sjöar. Hagarna har svämmat över. Under förra månadens köldknäpp frös vattenmassorna till blanka skridskobanor. Den som ger sig ut på isen måste alltid vara varlig. Särskilt om denna någon är häst. Det fick en lokal fåle lära sig den hårda vägen. Djuret gick rakt igenom isen med sina 350 kilo och fastnade i den kalla gyttjan. Ett dussin brandmän krävdes för att få pållen på torra land igen. Vore jag hästen skulle jag valack.

På väg upp ur isvällingen. Lyckligtvis klarade sig hästen. Foto: Räddningstjänsten/Skånska Dagbladet

Kära kyrkotjuv. Dra åt helvete.

Den första veckan i den första månaden, herrens år 2024, gjordes en hiskelig upptäckt. Det var någon som hade ränt runt på kyrkogården – och stulit. Västra Nöbbelövs kyrka i Skivarp blev av med sina stuprör. Jo, det är sant. Där stod allas vår kyrka stympad och förnedrad. Självklart blev man berörd. Rören var av koppar och värda en hacka för den som smälter ner dem. Bovarna tycks ha lyckats. Än har inte länsman någon att stoppa i stupstocken. Men tids nog lär rättvisa skipas för den som stulit från Guds hus. Det sägs ju att synden straffar sig själv.

Västra Nöbbelövs kyrka blev av med sina dyrbara stuprör. Foto: Jorchr

Text: Sebastian Kaspar