Skurups anställda om krav på dygnsvila

Danne Lundberg Andersson, undersköterska på Lillgårdens korttidsboende.

SKURUP. Vård- och omsorgspersonal måste vila i elva timmar innan ett nytt arbetspass kan påbörjas. Reaktionerna på de skärpta kraven är blandade.

Danne Lundberg Andersson, undersköterska på Lillgårdens korttidsboende, känner sig tudelad.
– Min känsla är nja. Jag vet inte riktigt än hur det kommer att påverka mitt schema. Men det blir ett glapp nu mellan sju och halv åtta på morgonen där man jobbar ensam. Det gör att kunder som behöver hjälp av två personer kan få vänta ett tag på att komma upp. 

Karin Hansson, administratör på Flintebros äldreboende.

Karin Hansson som är administratör på Flintebros äldreboende menar att de skärpta kraven inte kommer att påverka deras schemaläggning i stort. Hon hänvisar till att det är just skärpta krav och att rekommendationerna funnits sedan tidigare.
– Innan kanske vi hade nio timmars vila ibland, så visst behöver några pass justeras. Förändringarna påverkar dock mest på helgen då vi har färre personal. 

Personalen på Flintebro har reagerat lite olika på förändringarna.
– Vissa kanske tycker att det är tramserier, att man visst orkar. Det är väl det jag har hört men inte jättemycket. Det är mest på individnivå beroende på var man är i livet. Kanske blir det färre timmar på helgen, mindre ob, men mer återhämtning med familjen. Det är olika vad man värderar, säger Karin Hansson. 

Anette Johansson, enhetschef på äldreboendet Lillgården, är desto mer bekymrad.
– Det är en prövning. Man har varit uppgiven, jag inkluderad. Ett schema med kvällspass följda av dagspass är genuint inarbetat och etablerat. Syftet med den nya arbetstidslagen är givetvis att säkerställa rätt vila mellan arbetspassen men den behöver tid för att landa.

Hon menar att förändringarna eventuellt kan medföra utmaningar gällande kommunikationen.
– Idag är det oftast samma kvällspersonal som kommer åter morgonen efter och det upplevs som lättare att hålla en röd tråd i kommunikationen. Men givetvis kommer en trygg och säker rapportering mellan personalen fortsatt att bibehållas.

Anette Johansson blickar nu framåt för att göra det bästa av situationen.
– Jag hoppas att det ändå landar väl. Jag vill tro att medarbetarna kommer att se det positiva i detta till slut. Det är viktigt att personalen inte känner sig överkörda i frågan och bibehåller arbetsglädjen.

Text: John Johansson, Vilma Ellemark
Bild: John Johansson