Kollektivt resande ökar i rasande fart

pagatagny

SKURUP. Kollektivtrafiken är en hit i Skurup. Resandet med kollektivtrafik fortsätter att öka i Skåne – och i Skurup.

I Skurup ökar resandet med både tåg och buss. Den busslinje som ökar mest är linje 308 (Skurup-Skivarp-Snårestad-Ystad). Antal resenärer ligger runt 21 500 personer vilket är en ökning med 18 procent.

Från och till Skurups station reste ungefär 3 000 personer förra året.

I Rydsgård ökar resandet procentuellt mest och ligger nu över 700 på- och avstigningar om dagen.

Karin-Persson

Karin Persson, som arbetar och bor i kommunen, åker inte så mycket kollektivt och hennes resande är oförändrat. Hon bor i Torsjö, strax utanför Skurups tätort, och resan till jobbet är kort.
– På sommaren cyklar jag om det är fint väder, annars kör jag till jobbet. Den enda gången jag tar tåget är när vi ska ut på resa eller gå på nöjen, säger Karin Persson.

Beatrice

Beatrice Mårtensson Saxell flyttade tillbaka till Skurup för åtta år sedan och pendlar till Malmö för studier på högskolan. Hon tycker att det går fort och är smidigt, men framförallt är det bättre för miljön att åka kollektivt.
– På tåget finns det möjlighet att göra fler saker som att läsa, sova och sticka, säger Beatrice Mårtensson Saxell.

Bertil Persson, pensionär och hemmahörande på orten sedan 25 år, reser mycket mer nu för tiden. Bilen står ofta hemma, och han och frun reser över hela Skåne mest med tåg.
– Jag åker tåg ett par gånger i veckan. Det är så dyrt med parkering i Malmö så det blir lättare med tåg. Och det är ju trevligt att kunna dricka en öl till maten också, säger Bertil Persson.

Sedan Skånetrafiken bildades 1999 har antal resor ökat från 70 miljoner till 159 miljoner. Antal resor har ökat med mer än det dubbla på mindre än 20 år.

Text: Jenny Lind
Bild: Jenny Lind och Skånetrafiken

 

Fakta om kollektivtrafiken

Region Skåne tror att ökningen beror på Pågatågen. I Norra Skåne har tågnätet byggts ut och antal resor har ökat stadigt de senaste åren i de norra delarna av Skåne.

I Malmöregionen ökar resande med stadsbuss men också i trafiken över bron.

Öresundsbron invigdes 2000 och från 2010 kom trafiken i Citytunneln igång och resandet ökade kraftigt över bron efter det.

Under förra året gjordes 11 miljoner resor över Öresundsbron, det är en ökning från året innan på 4 procent.

Skåningen reste i genomsnitt 122 resor med kollektivtrafik förra året. Det är en ökning med fyra resor per person från året innan.