KAMPEN OM SKURUP: S fast beslutna om att fortsätta styra  

SKURUP. Den rödgröna majoriteten är historia. Trots tillbakagången i valet är Socialdemokraterna fast beslutna om att fortsätta styra kommunen.
– Vi har den största minoriteten, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm, Socialdemokraterna.

Efter att folket fördelat mandaten i kommunfullmäktige står det klart att det rödgröna samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kommunens Väl samlar 14 av totalt 41 mandat.

Allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet får tillsammans 15 platser.

Elva stolar reserveras för Sverigedemokraterna och lokala Skurupspartiet får ett mandat.

Trots tillbakagången hoppas Magnus Alm (S) behålla posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har den största och starkaste minoriteten. Det mest logiska är att den styr, säger Magnus Alm, som ägnar dagarna åt att sträcka ut händer inför omröstningen om Skurups politiska framtid den 29 oktober.

Magnus Alm (S) har varit Skurups starke man sedan februari 2017.

Magnus Alm (S) har varit kommunstyrelsens ordförande sedan februari 2017.

Skurupsposten har tidigare rapporterat om att Liberalerna visat intresse för en bred koalition i mitten. I Centerpartiet har den socialdemokratiska handen däremot inte mottagits med samma värme.

– Centern har valt att fördjupa sina samtal med Moderaterna, säger Magnus Alm som tror att ett samarbete med hans parti skulle gagna både Centerpartiet och Skurups kommun.

– De får ut mer av sin politik tillsammans med oss än med Moderaterna, men mandatmässigt har Centerpartiet inte så stor betydelse (C får tre mandat reds. anm), säger Magnus Alm (S).

Samma sak gäller för nykomlingarna Skurupspartiet vars inflytande i kommunfullmäktige Magnus Alm avfärdar som försumbart.

– Deras enda mandat ger ingenting, berättar han och kommenterar sitt svala intresse med att hans parti inte heller delar värdegrund med den lokala samlingen av före detta borgerliga politiker.

Istället har kommunens nuvarande starke man sökt sig till de större partierna.

– Vi har sträckt ut en hand till Moderaterna för att ta ansvar för Skurup. Den handen har inte tagits emot, säger Magnus Alm om sina samtal med kommunens näst största parti.

Ett aktivt samarbete med kommunens största parti är Magnus Alm däremot mer tveksam till.

– Vi tänker inte rösta fram Sverigedemokraterna i ett styre, säger Magnus Alm som bedömer sitt avstånd till Sverigedemokraternas värdegrund som för långt men tillägger att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna redan samarbetar i vissa lokalpolitiska frågor.

Att Sverigedemokraterna och Moderaterna med sina sammanlagt 21 mandat kan bilda en majoritet i kommunfullmäktige uppfattar Magnus Alm som ett spretigt samarbete.

– Jag tror inte att Sverigedemokraternas väljare i Skurup är betjänta av en moderat politik.

Text: Ludvig Samuelsson
Foto: Isak Santesson

Läs mer om KAMPEN OM SKURUP:

Liberalerna vill se samarbete över blockgränsen

Skurupspartiet får sitt första och enda mandat

Så tycker väljarna