Idag utses bästa undersköterskan

SKURUP. Vem är bäst på ergonomi, bemötande, hygienrutiner och samarbete? Idag möts lag från flera sydskånska kommuner i Sjöbo för att tävla i yrkesskicklighet i omvårdnad.

Från Skurups kommun tävlar Malin Lindqvist och Louise Larsson, som till vardags arbetar på Flintebro äldreboende. Skurupslaget möter lag från Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn i dagens distriktsfinal.

– Tävlingen är ett sätt att visa upp vårt yrke, säger Jessica Borgström från Ystad, som är med och arrangerar tävlingen.

Tävlingen arrangeras av Vård och omsorgscollege som är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och vård och omsorgsutbildningar i regionen. Jessica Borgström säger att tävlingen är ett sätt att skapa bra samarbete mellan skola och arbetsliv.

– Lagen får ett case, en beskrivning av en situation de ska
agera utifrån. Det kan handla om att personen de ska möta har diabetes eller är nyopererad, säger Jessica Borgström.

IMG_3078

Foto: Jessica Borgström

Lagen har 10 minuter på sig att förbereda sig inför att de ska upp på scenen och visa hur de utför sitt arbete. Under 30 minuter ska de visa upp sina färdigheter i bemötande, ergonomi och arbetssäkerhet, hygienrutiner och samarbete. Personerna de möter på scenen är egentligen skådespelare och ställer de tävlande inför dilemman under tävlingens gång. Vid 15-tiden idag räknar man med att kunna utse det vinnande laget

Och priset?

– Man vinner äran, säger Jessica Borgström.

Text: Sofia Ericson
Foto: Jessica Borgström