New York-opera i Skurup

SKURUP. I morgon livesänder Biorama opera från New York. Den här gången är det föreställningen Don Giovanni som står på schemat.

Det är inte första gången Biorama visar livesänd opera. Föreställningarna, som visas i samarbete med Folkets Hus och Parker, har pågått under flera år.

– Jag har bara jobbat här i sex år, men jag tror att vi har visat föreställningar under 10-15 år, säger biografteknikern Simon Steinbichler.

Det är inte bara själva innehållet som skiljer lördagsevenemanget från andra biovisningar. Under pausen finns möjlighet att köpa en ostbricka och det går även att köpa ett glas vin.

Att visa livesända opera har dock inte varit helt problemfritt. Förra året drog Skurups kultursekreterare in alkoholtillståndet för Biorama vilket ledde till att biografen förlorade besökare.

– Under den sista föreställningen utan alkoholtillstånd hade vi bara tre gäster, säger Simon Steinbichler.

Nu har de ordnat eget tillstånd och har i nuläget runt 35 bokade platser på lördag. Föreställningen är årets sista operavisning, men programmet för nästa år har redan presenterats.

I vår visas Nabucco den 7:e januari. Senare under våren kommer biografen även att bjuda på Romeo & Julia och La Traviata.

Text: Marcus Ulvsand

Foto: David Michaelsson