Lägenheter på Skurups folkhögskolas internat ekar tomma

SKURUP. I somras stod de nya internaten på Skurups folkhögskola klara. Ett drygt halvår senare står 31 av 96 lägenheter tomma.

Rasmus van der Crussen är fastighetschef och projektledare på Kunskapsporten och säger att företaget byggde internaten utefter en prognos framtagen av folkhögskolan. I nuläget pågår en utvärdering av situationen. Tillsammans med folkhögskolan arbetar man för att få full beläggning, berättar Rasmus van der Crussen.

Räknade man med att så många lägenheter skulle stå tomma?
– Nej, målet var full beläggning.

 Vad det beror på att lägenheter står tomma är svårt att svara på men pandemin kan spela en roll, menar han. Kostnaden för de tomma lägenheterna har inte Rasmus van der Crussen exakta siffror på men det motsvarar ungefär 30 månadshyror varje månad de står tomma.

Trots att många lägenheter står tomma finns det i nuläget inga planer på att folk utanför folkhögskolan ska kunna hyra lägenheterna. Enligt Rasmus van der Crussen skulle det vara en sista utväg men att ingen vill det och betonar att det finns andra lösningar innan dess.

Vad då för lösningar?
– Det är så många olika, och det är så komplext. Det är något vi diskuterar med folkhögskolan.

Finns det någon irritation mot folkhögskolan med tanke på att ni har byggt utifrån deras prognos?
– Nej ingen irritation, men det är inte bra. Det är inte positivt att vi har rum som står tomma.

Arkivbild: Annsofi Bergström är servicechef på Skurups folkhögskola. I bakgrunden ser vi ett av internaten. Foto: Vendela Källmark.

Annsofi Bergström är servicechef på Skurups folkhögskola. I bakgrunden ser vi ett av internaten. Foto: Vendela Källmark.

Annsofi Bergström är servicechef på Skurups folkhögskola och är inte säker på att prognosen har blivit fel. Från folkhögskolans håll poängterades hur viktigt det var att hålla nere hyreskostnaden så mycket som möjligt för att eleverna skulle mäkta med.

– Nu är ju hyresnivån högre än den skolan rekommendera dem att sätta, säger Annsofi Bergström.

Anledningen till att lägenheterna står tomma tror Annsofi Bergström beror på prisfrågan och troligtvis på pandemin.

– De gamla internaten vi hade var ganska billiga. Om man har bott där så billigt i ett år och sen ska man flytta och få en så pass mycket högra hyra är en sak. Sen vet jag inte om pandemin har någonting med det att göra.

Hur tror du det påverkar folkhögskolan att lägenheterna står tomma?
– Vi jobbar jättemycket med att de som vill gå här också vill bo här. Att vi gör någonting bra av det. Det har ju varit en hel del garantifel i det nya bygget. Saker som inte blivit rätt i byggprocessen. Jag vet att det har varit vissa saker med att det har läckt vatten och det har varit problem med värmen inomhus. Det kan påverka till att det blir tråkiga rykten.

Rasmus van der Crussen säger att de känner till problemen och berättar man i slutfasen av att felsökningen och hoppas att det ska vara åtgärdat inom några veckor.

– Vi kan bara beklaga. Det har varit otroliga komplexa projekt men nu investerar Kunskapsporten för att lösa problemet. Vi ska kompensera hyresgästerna som har haft det kallt enligt riktlinjer från hyresnämnden. De som är berättigade till kompensation kommer att få det.

Text: Jip van der Tang
Foto: Vendela Källmark