Sveriges dyraste fastighet ligger i Skurup

FOTO: Skånegårdar AB

FOTO: Skånegårdar AB

SLIMMINGE. Det anrika lyxgodset Skönabäck är till salu. Godset som bland annat innefattar ett cirka 200 år gammalt slott ligger ute till försäljning för det hisnande utgångspriset 175 miljoner kronor.

Gården är belägen i Slimminge vid Romeleåsens södra sluttning, cirka sju kilometer från centrala Skurup. Den innefattar bland annat ett slott byggt 1815, elva bostäder till uthyrning och 63 hektar skog samt 312 hektar åkermark.

På senare år har även en välutvecklad hästsportanläggning uppförts på marken som nyttjas av flertalet professionella ryttare och travtränare. Hästsportsanläggningen har profilerats genom sitt rehabiliteringscentrum där skadade hästar bland annat kan få en spabehandling.

– Det är ett stort intresse för gården. Vi kommer att ha enskilda visningar varje vecka en tid framöver, säger Dag Magnusson, som är ansvarig mäklare vid försäljningen.

FOTO: Skånegårdar AB

FOTO: Skånegårdar AB

Han berättar att närheten till storstäderna Köpenhamn och Malmö, men även flygplatsen Sturup är viktiga komponenter för det stora intresset.

– Främst är det svenskar som visat intresse för gården, men även någon dansk. Sedan är det några utlandssvenskar som också är intresserade.

Fastigheten ägdes tidigare av finansmannen och fastighetsmiljardären Sten Mörtstedt som använde gården som sitt svenska hem. Familjen Mörtstedt, med Sten i spetsen, har sedan uppköpet 1993 successivt rustat upp fastigheten och bland annat gjort en omfattande renovering av slottet.

Men efter Stens död 2020 har gårdens stiftelse valt att lägga upp godset till försäljning. Detta då samtliga arvtagare är bosatta utomlands och därmed inte kapabla att bedriva och utveckla verksamheten.

Ansvarig mäklare är Dag Magnusson som äger mäklarfirman Skånegårdar AB. Han säger att han och hans firma har en god vana vid att sälja gårdar i Skönabäcks storlek och prisklass.

– Vi brukar anlitas nästan varje år, eller i alla fall, vartannat år för att sälja en större gård i denna storleken.

Text: Jesper Friman

Foto: Skånegårdar AB

e8d0854706d86ff11571fa17d68a8f65

Gårdens välkända behandlingscentrum för skadade hästar. FOTO. Skånegårdar AB

 

Dyraste fastigheterna på Hemnet just nu:

1. Skönabäck, Skurups kommun, utgångspris: 175 miljoner kronor

2. Drakskeppsvägen 19, Täby kommun, utgångspris: 150 miljoner kronor

3. Hässle gård, Enköpings kommun, utgångspris: 119 miljoner kronor

4. Tånga Gård, Helsingborgs kommun, utgångspris: 115 miljoner kronor

5. Röddingevägen 373, Sjöbo kommun, utgångspris: 94 miljoner kronor

6. Julmyra Horse Center, Heby kommun, utgångspris: 70 miljoner kronor

7. Rastaborgsvägen 12, Ekerö kommun, utgångspris: 59 miljoner kronor

8. Torsplan 10, Stockholms kommun, utgångspris: 55 miljoner kronor

9. Karlatornet Penthouse 8001, Göteborgs kommun, utgångspris: 54,995 miljoner kronor

10. Boarödsgården, Tomelilla kommun, utgångspris: 51 miljoner kronor

Källa: www.hemnet.se