Ny aktör vill sätta Skurup i arbete

Babak Ramiri vill dra sitt strå till stacken för att minska arbetslösheten i Skurup.

Babak Ramiri vill dra sitt strå till stacken för att minska arbetslösheten i Skurup.

SKURUP. När Arbetsförmedlingen stängdes uppstod ett tomrum i Skurups kommun medan arbetslösheten ökade. Nu slår franchiseföretaget Jobcenter upp portarna till Arbetsförmedlingens gamla lokaler, med hopp om att fylla luckan.

Jobcenter, som har Arbetsförmedlingen som uppdragsgivare, har stora skor att fylla. Dels stiger arbetslösheten i Sverige stadigt och dessutom har fler än 100 Arbetsförmedlingar runt om i landet stängts sedan förra året.

Franchisetagaren och Skurupsbon Babak Rahimi är dock hoppfull.

– Jag har jobbat med liknande verksamheter tidigare och jag har ett stort kontaktnät i Skurup, säger Babak Rahimi.

Utmaningarna kommer att bli både många och svåra för Babak Rahimi och hans nya kollegor när verksamheten sätter igång. I kölvattnet av rådande konjunktur och situationen med covid-19 ser de flesta siffror som rör sysselsättning dystra ut. Då Arbetsförmedlingen, i september, släppte sin senaste rapport stod det klart att arbetslösheten ökar i Skånes samtliga 33 kommuner.

I Skurups kommun står 8,8 procent utan jobb, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter om man jämför med samma period förra året. Värst ser det ut för kommunens ungdomar där arbetslösheten ligger på hela 15,1 procent.

Vilken är er viktigaste åtgärd när ni träffar en ny arbetssökande?

– Att göra en kartläggning för att se var personen står när det gäller jobberfarenheter och utbildning. Vissa har svårt att sätta ord på sina kvalifikationer och det hjälper vi till med, säger Babak Rahimi och lägger till att man även jobbar med ett personlighetstest som många rekryterare använder sig av.

Jobcenter har som mål att kunna ta emot sina första klienter måndagen den 19 oktober. Då står Babak Rahimi, med personal, redo att ta sig an höstens utmaningar.

Text: Daniel Persson
Foto: Daniel Persson 


OM JOBCENTER

* Jobcenter finns på runt 20 orter i landet.

* Företaget har Arbetsförmedlingen som största kund.

* På kontoret i Skurup finns det två fastanställda med uppdrag av förmedla jobb. Man har också en deltidsanställd studie- och yrkesvägledare samt en arbetsterapeut som tas in vid behov.