Övervakningskameror: trygghetsskapande eller integritetskränkande?

SKURUP. Efter beslutet om att sätta upp övervakningskameror vid tågstationerna i både Skurup och Rydsgård gav sig Skurupsposten ut på stan för att fråga lokalborna vad de tycker om beslutet.

De flesta tillfrågade tycker att beslutet är bra och ökar tryggheten. Å andra sidan tycker en del att det kränker deras identitet. 

 

 

Hanna Karlsson berättar att det är okej så länge kommunen följer rådande lagar. - Generellt kan det vara bra att ha kameror så att om det skulle vara någonting är det bra att det är filmat. Och sen är det så att vi i Sverige har rätt starka lagar gällande vad man får lov att filma och inte filma, så kommunen ska säkert ta hänsyn till integriteten.

Hanna Karlsson berättar att det är okej så länge kommunen följer rådande lagar.
– Generellt kan det vara bra att ha kameror så att om det skulle vara någonting är det bra att det är filmat. Och sen är det så att vi i Sverige har rätt starka lagar gällande vad man får lov att filma och inte filma, så kommunen ska säkert ta hänsyn till integriteten.

– Det kan vara bra på ett sätt, om det nu skulle hända något så finns det inspelat. Men däremot  känns det kränkande mot ens integritet. Att man vet att man är filmad när man är här. Så jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger Alexander Engelbrecht.

– Det kan vara bra på ett sätt, om det nu skulle hända något så finns det inspelat. Men däremot känns det kränkande mot ens integritet. Att man vet att man är filmad när man är här. Så jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger Alexander Engelbrecht.

- Det är bra ifall någonting händer, att de kan vara snabbt ute och fånga de kriminella. I Italien så har de övervakningskameror överallt så jag ser det mer som positivt, säger Veronica Persson.

– Det är bra ifall någonting händer, att de kan vara snabbt ute och fånga de kriminella. I Italien så har de övervakningskameror överallt så jag ser det mer som positivt, säger Veronica Persson.

 Abdulrahman Jarbou tycker att det är ett jättebra beslut.  -Jag var utsatt flera gånger. När jag hade min gamla falafelvagn så har det hänt tre gånger att fönstret blev sönderslaget och även dörren i samband med stöld. Jag har polisanmält flera gånger men ingenting hände. Även cykelstölder sker ofta här på natten vid stationen. Jag har försökt att få tillstånd att sätta upp en kamera vid vagnen men kommunen har inte godkänt det.


Abdulrahman Jarbou tycker att det är ett jättebra beslut.
– Jag har varit utsatt flera gånger. När jag hade min gamla falafelvagn så har det hänt tre gånger att fönstret blev sönderslaget och även dörren i samband med stöld. Jag har polisanmält flera gånger men ingenting hände. Även cykelstölder sker ofta här på natten vid stationen. Jag har försökt att få tillstånd att sätta upp en kamera vid vagnen men kommunen har inte godkänt det.

 -Det verkar bra tycker jag. Vi behöver lite trygghet. Människor vågar inte gå ut på kvällarna, säger Lisbeth Persson.


-Det verkar bra tycker jag. Vi behöver lite trygghet. Människor vågar inte gå ut på kvällarna, säger Lisbeth Persson.

 Nils Erik Persson tycker att det är bra för tryggheten så att det blir lugnare för folk att befinna sig på de olika gatorna.  -Man kan tycka att det kränker ens privatliv men däremot så händer det jättemycket grejer hela tiden, så det är ett sätt att skydda människorna. - Generellt kan det vara bra att ha kameror så att om det skulle vara någonting är det bra att det är filmat. Och sen är det så att vi i Sverige har rätt starka lagar gällande vad man får lov att filma och inte filma, så kommunen ska säkert ta hänsyn till integriteten.


Nils Erik Persson tycker att det är bra för tryggheten så att det blir lugnare för folk att befinna sig på de olika gatorna.
– Man kan tycka att det kränker ens privatliv men däremot så händer det jättemycket grejer hela tiden, så det är ett sätt att skydda människorna. 

Text: Abir Shalati
Bild: Abir Shalati