Han älskar att vara byggsmed

SKURUP. Yrket som byggsmed är inte fritt från risker. Trots detta hoppas André Walldén på att få manövrera större maskiner i framtiden. 

I en industrilokal fylld med svetsrök och höga maskinljud arbetar André Walldén sedan tre år tillbaka. Han är byggsmed och ansvarar för att skära ut plåtar med hjälp av en plasmaskärare. Bitarna svetsas sedan på plats som delar i större stålkonstruktioner. Kunderna är oftast större byggföretag som beställer färdiga stålstommar och grundkonstruktioner till nya byggnadsprojekt.

Utöver att manövrera avancerade maskiner och smidesproduktion kan en byggsmed också behöva utföra olika former av svetsning. Även montering, service och underhåll av stålkonstruktioner är vanliga arbetsuppgifter. Arbetet kräver både tanke och styrka. Men det är inte heller helt riskfritt.

– Bränna sig det kan man göra. Om man inte tar handskarna och inte tänker på att stålbiten inte kylts ner, säger André Walldén.

Trots riskerna stortrivs André Walldén med yrket som byggsmed. Det är varierande med både lugna och stressiga dagar. I framtiden hoppas han på att kunna vidareutbilda sig för att kunna få arbeta med större maskiner som programmeras med koder.

– Det är alltid nya saker man måste lära sig för att hela tiden kunna utvecklas, säger André Walldén.

Text och bild: Daniel Kindstrand