Padel – en racket på sporthimlen

Padelplanen liknas vid en tennisbana men är omgiven av galler och glasväggar.

Padelplanen liknas vid en tennisbana men är omgiven av galler och glasväggar.

SKURUP. “Sveriges modernaste padelanläggning” så marknadsför sig Skurup Padelcenter på sin hemsida. Skurupsposten har varit på plats för att prova centret och den växande sporten.

Padel är den snabbast växande racketsporten i världen. För drygt ett år sedan nådde trenden Skurup då portarna slogs upp för Skurup Padelcenter. Anläggningen är, enligt deras egen utsago, Sveriges mest moderna och även en av de största padelcentren i landet.

Skurup Padelcenter är öppet för spel från tidig morgon till sen kväll, närmare bestämt från klockan 05:30 till 23:30. Två timmar om dagen är hallen bemannad och resten av tiden får besökare navigera sig själva i betalningar och uthyrning av rack.

När Skurupspostens utsända padelreportrar ankommer till Skurup Padelcenter innebär självservicen viss problematik. Det tar oss närmare 20 minuter att bli spelklara på grund av tekniska problem med automaten för racketuthyrning. Lyckligtvis är en av anläggningens delägare på plats och hjälper oss reda ut våra tekniska bekymmer.

När det äntligen blir dags för spel och inträder padelhallen blir vi imponerade. Det känns fräscht och, precis som padelcentret marknadsför sig, väldigt modernt. Vi hade dock inte förväntat oss något annat av en ett år ung sporthall.

Padel som sport känns relativt enkel att behärska för redaktionen. Kanske för att vissa av oss har spelat innan och kan tydliggöra reglerna. Annars finns sporten väl förklarad på Skurup Padelcenters hemsida. Önskvärt vore dock att ha skriftliga instruktioner i hallen.

Vi inser snabbt att padel inte bara inbjuder till flås och helkroppsträning – utan också till många skratt. För en nybörjare kan det nämligen vara svårt att hänga med i bollens svängar, vilket ledde till många förvirrade piruetter. Trots det märker vi en viss spelutveckling hos oss alla under bara en och en halv timmes spel, och vi förstår varför padel sägs vara en sport som passar de flesta.

Alice Mutambala kan inte sluta skratta efter att ha vunnit första omgången.

Alice Mutambala kan inte sluta skratta efter att ha vunnit första omgången.

Efter flera jämna set på planen får vi en pratstund med André Schlyter, en av två delägare i Skurup Padelcenter. Han förklarar varför han tror att padel lockar många nya utövare.

– Jag tror att det är en sport för alla och att du utvecklas rätt snabbt, till skillnad från många andra sporter. Det är väldigt socialt och relativt enkelt, säger André Schlyter.

André Schlyter tycker att en av padelns bästa egenskaper är att man inte behöver ta tävlingsaspekten på blodigt allvar, utan istället se det som ett kul sätt att umgås.

André Schlyter har varit tennistränare i hela sitt liv men satsar nu helhjärtat på padel.

André Schlyter tycker att en av padelns bästa egenskaper är att man inte behöver ta tävlingsaspekten på blodigt allvar, utan istället se det som ett kul sätt att umgås.

– Vill man bara socialisera sig med sina vänner så kan man röra sig mindre och bara ha kul, säger André Schlyter innan han måste pausa intervjun för att hjälpa en motionär som har skadat fingret.

Efter hjälpinsatsen återgår André Schlyter till intervjun och berättar var han tror att sporten padel är om fem till tio år. 

Just nu är det mest vuxna motionärer som spelar, men i framtiden tror jag vi ser en mycket större barn-och ungdomsverksamhet.

Svenska Padelförbundet har ansökt om medlemskap i riksidrottsförbundet men inte kommit med. Det innebär till exempel att de inte får några bidrag för att utveckla sporten. I år kom andra föreningar med, bland annat cheerleadingförbundet.

– Det kändes väl som en smäll för padelsverige. Kommer de inte med nästa år skulle det vara väldigt konstigt. Det är ändå Sveriges mest växande sport, säger André Schlyter.

Betyg
Padel: 5/5
Service: 4/5
Lokal: 5/5
Självbetjäning: 2/5
Instruktioner: 2/5

Padel är en racketsport som framför allt utövas i Spanien och Latinamerika. 
I Spanien har padel vuxit till en nationalsport med cirka tre miljoner utövar, den näst största sporten efter fotboll. 

Sporten är som en blandning av tennis och squash, och spelas på en bana omringad av glasväggar som får användas i spelet. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar i två par. 

Sporten uppfanns på 70-talet då den dåvarande spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe reste till Mexico för att besöka sin vän. På sin tomt hade vännen byggt en underdimensionerad tennisbana omringad av höga väggar. De fick då spela bollen i väggarna och de använde sig av träpaddlar. 

Källor: 
skuruppadelcenter.se
playpadel.se 

Text: Alice Mutambala, Emilia Stålhammar, Marcus Malakias och Mattias Nilsson.
Foto: Emilia Stålhammar. 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Åtta aktiviteter som du kan göra på alla hjärtans dag | #skurup20

Kommentarerna är stängda.