Affärsboomen bemöts med olika reaktioner i Skurup

Det nya Willys i Skurup är beläget bakom Jysk och Jem & Fix. Foto: Privat

Det nya Willys i Skurup är beläget bakom Jysk och Jem & Fix. Foto: Privat

SKURUP. På torsdag den 28 oktober slår Willys upp portarna för sin nya butik i Skurup. Den blir den tredje stora matkedjan som nu valt att etablera sig i kommunen. Satsningen gör att invånarna inte längre behöver åka ända till Ystad för att handla i butiken.

För första gången någonsin kommer matkedjan Willys till Skurup. Satsningen är en följd av att butiken sett stora möjligheter att etablera sig i kommunen.

– Vi såg att det var ett bra läge för oss. Vi har många kunder som bor i Skurup i dag och som handlar i andra Willys-butiker, framförallt i Ystad, säger Willys kommunikationschef Johanna Eurén till Skurupsposten.

Butiken har 3200 kvadratmeter till sitt förfogande och är belägen på Skurups handelsplats, en plats som är strategiskt placerad.

– Dels att Skurup har en del invånare i sig som bor här (som vi vill attrahera), men det är också en del som pendlar till jobbet på andra håll och kanske väljer att handla i Ystad, Trelleborg eller i Malmö. Detta blir då deras alternativ att handla på hemmaplan i stället.

Med Ica och Coop redan etablerade i kommunen hårdnar konkurrensen ännu mer med Willys. Eurén ser kampen om kunderna som något positivt.

– Det finns redan flera duktiga aktörer här, men det gör det på de flesta ställen som vi väljer att etablera oss på. För kunderna är det bra att ha ett till matvarualternativ att välja mellan, säger hon och fortsätter:

– Det är något väldigt positivt för invånarna i Skurup och gör att både vi och konkurrenterna behöver vässa oss mer.

Med Skurup inräknat har nu Willys 27 stycken butiker i Skåne och 217 totalt i hela Sverige.

– Vi är en aktör som jobbar väldigt mycket för våra låga priser och att ha ett brett sortiment. Vi har de vanliga märkena, men med skillnaden att vi har lägre priser. I andra lågpriseaktörer kanske man inte känner igen varumärkena, säger Johanna Eurén.

Flera boende som Skurupsposten pratat med är optimistiska över öppnandet.

– Det är ju jättebra med mer konkurrens i byn, säger invånaren Åsa Mackarp. Vännen Katarina Sjöö håller med:

– Det är jättebra med ett Willys ju.

Men alla är inte bara positiva till den stundande matvarukonkurrensen i Skurup.

– Jag tycker det är jätteonödigt. Det är kanske bättre för dem som har bott här länge, men för oss kliar det inte någonstans. Plus att vi studenter inte går dit. Vi handlar på Coop eller små-livsen. Ibland tar man sig till Dollar Store, säger studenten Abdi Ahmed. 

Han fortsätter på frågan om Skurup är stort nog för att ha så många butiker.

– Nej, det tror jag inte. Bara dessa två Coop:en (är mycket), om de haft en Ica här hade det inte heller funkat. Det hade varit för mycket, säger Ahmed.

Text: Gustaf Rauer