Oviss framtid för Ystadbanan

SKURUP. I maj 2020 minskades antalet tåg som åker igenom Skurup. Nu vill Skurups kommunstyrelse öka antalet avgångar. Om detta är möjligt, beror på utfallet av Region Skånes pågående budgetförhandlingar.

I slutet av september i år skickade Skurups kommunstyrelse ett brev till Region Skånes kollektivtrafiknämnd. De vill att tågtrafiken på Ystadbanan, som går mellan Malmö och Ystad, ska återgå till att halvtimmestrafik under helgerna. Men för kommunstyrelsen kommer det slutgiltliga svaret från Region Skåne att dröja, eftersom de just nu sitter i budgetförhandlingar.

Det var i maj förra året som antalet avgångar drogs ner, och det var helgtrafiken som påverkades mest. Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken, skriver i ett mejl att nedskärningen av avgångarna på Ystadbanan, berodde på ett kraftigt minskande resande på helgerna under pandemin.

Kommunstyrelsen i Skurup menar att allt fler har börjat resa med kollektivtrafiken igen, och att utökade avgångar skulle minska trängseln på tågen.

Kajsa Jacobsson skriver i sitt mejl  till Skurupsposten att det kommer komma en ny tidtabell i december i år. De har sedan tidigare fått en ansökan beviljad från Trafikverket, vilket teoretiskt möjliggör en full trafiksättning. Huruvida det kommer funka i praktiken är beroende på utfallet av Region Skånes budgetförhandlingar.

Region Skånes nya budget kommer att fastställas på deras regionfullmäktige som pågår mellan den 8-9 oktober.

Det är de lila pågatågen som går på Ystadbanan. Foto: Skurusposten

Det är de lila pågatågen som går på Ystadbanan. Foto: Skurupsposten

Text: Hanna Viberg