Krönika: ”Jag tänker till fullo marinera mig i allt det mörker hösten har att erbjuda”

Skurupspostens Ludwig Bergman tar psykologen Malin Spånbergs råd och myser i höstsolen.

Skurupspostens Ludwig Bergman tar psykologen Malin Spånbergs råd och myser i höstsolen.

SKURUP. När hösten kommer tycks omgivningen gå in i en doftljusbelyst, filtbeströdd och tedrickande masspsykos. Regnet smattrar mot fönstret och en smördränkt äppelpaj bubblar i ugnen. Jag har aldrig mått sämre. 

Dagarna blir korta, den skånska blåsten tar i från tårna och instinktivt kryper pendlarna längre och längre ner i sina halsdukar på väg till tåget. Kanske är det en naturlig instinkt att bädda ner sig och sträckkolla TV-serier, gömma sig från kylan och ersätta vardagens gråskala med stämningsfull belysning. Det är ju en deppig tid.

Är det något fel på mig eller känner alla ett visst självförakt där i soffhörnet medan högtalaren spelar bakgrundsjazz? “Här sitter jag och myser”, liksom. Nej, här sitter jag och jäser, förslappas och gömmer mig från den kalla, bistra och regniga verkligheten. Man måste inte ha det så jävla trevligt hela tiden.

Säsongsbunden depression, eller Seasonal Affective Disorder (SAD), är enligt 1177 ett vanligare förekommande besvär under vinterhalvåret. Symptomen inkluderar trötthet, apati och undvikande av sociala sammanhang. 

“En säsongsbunden depression är lik en vanlig depression, men återkommer vid samma tid varje år. Vanligast är att det uppträder på hösten”, säger psykologen Malin Spånberg.

Det finns även studier som pekar på att fler känner sig tröttare och mer nedstämda under vinterhalvåret utan att det handlar om en regelrätt depression. Vanligast är det i Norden, där timmarna med dagsljus blir få.

“Vi är gjorda för att vara dagaktiva. Hjärnans funktion kan påverkas av färre timmar av dagsljus och ge upphov till nedstämdhet och trötthet”, säger Malin Spånberg.

På frågan om ifall det är en bra strategi att skapa mer mys i vardagen för att undvika nedstämdheten svarar Malin Spånberg att det snarare är en naturlig reaktion.

“Det är förståeligt att vi vill mysa när det blir kallt och mörkt. Om man känner att man mår bättre av att skapa mer mys i vardagen när hösten kommer kan det vara en bra strategi.”

Jag får acceptera det, det är mig det är fel på. Tillåt er en långsam kopp kaffe i soffan, sovmorgon med tända ljus och att fylla lägenheten med doften av nybakad paj. Ni mår säkert bättre av det.

Själv är jag inte redo att göra något åt mitt säkerligen ohälsosamma hat mot traditionellt höstmys, utan tänker fortsätta streta i motvind med för tunn jacka och till fullo marinera mig i allt det mörker, regn och obehag hösten har att erbjuda. Kanske får jag motvilligt erkänna att det är då jag… ja, ni vet, myser.

Text & bild: Ludwig Bergman