Gatufest för tre födelsedagsbarn

Det vankas Gatufest med stort G i Skurup. Jubileumsfirandet är tripplat och de sammanlagda årtalen för berörda parter blir inte mindre än 260 år.

På lördagen den 23 oktober vankas det fest i kommunen med start klockan 10. De som firas är Skurups sparbank 140 år, Skurups handel 70 år och sist men inte minst firar kommunens sammanslagning 50 år.

– Vemmenhög, Rydsgård och Skurup blev en och samma kommun för 50 år sedan. Det är kul att uppmärksamma vår sammanslagning, säger Sahand Kousha, näringslivsansvarig i Skurups kommun.

På Stortorget är det uppvisning av kulturskolan, familjemusikalen Spara och Slösa och prisutdelningar berättar Erika Hemberg, marknadschef på Skurups sparbank. På plats kommer de dela ut Miljonen, ett pris på 10 000 kronor som kommer gå till en ung och driven företagare i Skurup. Dessutom kommer Biorama visa trailers av kommande biofilmer för barn och det utlovas snacks för den popcornsugne.

 

Foto: Skurupspostens bildbank.

Foto: Skurupspostens bildarkiv.

Magdalena Hellström, kommunikationschef på Skurups kommun, tycker att det ska bli trevligt med en jubileumsfest.

– Det kommer vara aktiviteter som riktar sig till en äldre publik med sång och musik. Idoldeltagaren Mattias Nederman kommer att uppträda. Några politiker håller tal på torget och delar ut kommunens idrotts- och kulturpris och flera andra aktiviteter. 

För de unga är Erikstorget en plats att vara på. Där kommer Kultur och fritid vara närvarande och ha prova-på-aktiviteter som skejtramp och hoppborg, och man kan även besöka mini-djurparken.

Foto: Skurupspostens bildbank.

Foto: Skurupspostens bildbarkiv.

Maggie Jeppsson är butiksägare på Flora blommor i Skurup och är en del av föreningen Skurups handel. Föreningen kommer hålla i en tipsrunda där varje fråga finns i de enskilda butikerna. Hon berättar att det endast kommer vara i Skurup eftersom alla inte har tillgång till bil. Butikerna håller förutom detta extraöppet under lördagen.

– Vi hoppas på en fin dag med festligheter och att vädret är med oss. Jag tror det betyder mycket för Skurupsborna att få komma ut och mötas. Det är mycket som inte blivit av och ställts in på grund av pandemin.

Eventet är ordnat så att det ska bli liv och rörelse i samhället och tanken är att man ska rotera till de olika träffpunkterna.

– Under Pride var det ju jättemycket folk och rotation, vi hoppas på att det blir samma sak under gatufesten, säger Maggie Jeppsson. 

Text: Teresia Loive