Oklara bud om frånvaro när skolungdomar strejkar

Mångas strejkar i Skurup idag.

Många klimatstrejkar i Skurup idag.


SKURUP. Under fredagen strejkar skolungdomar världen över för klimatet under banderollen Fridays For Future. I Skurups kommun råder det dock förvirring kring huruvida strejken räknas som giltig frånvaro eller inte.

I centrala Skurup har skolklasser demonstrerat under dagen, och klockan 13 gick ett demonstrationståg från Skurups folkhögskola med kursen styrd mot kommunhuset. Men trots den stora andelen strejkande skolungdomar står både Skurups kommun och skolor handfallna inför frågan om huruvida frånvaron ska klassas som giltig eller inte.

På Prästamosseskolan känner administratören Marie Grip inte igen att frågan om frånvaro skulle ha diskuterats på skolan.
– Nej, detta är inget vi pratat om. Det får vi ta om problemet uppstår, säger Marie Grip.
Skurupsposten har sökt Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm och biträdande rektor Kärsti Öberg utan framgång.

Inte heller på Nils Holgerssonsgymnasiet finns det några tydliga direktiv för frånvaro kring klimatstrejken.
– Enligt våra rutiner utvärderar vi våra elevers frånvaro efter varje vecka och gör bedömningen om den varit skälig eller ej. Vi fokuserar på att göra rätt enligt våra styrdokument, och att våra elever lär sig det dom ska, säger Eva Le Grand, rektor på Nils Holgerssonsgymnasiet.

På Skol- och utbildningsberedningen i Skurups kommun har ledamöterna inte diskuterat några riktlinjer för hur skolorna ska hantera eventuellt klimatstrejkande elevers frånvaro.
– Det är upp till de enskilda skolorna att avgöra. Sedan kan man ju hoppas att de gör något vettigt av den upplyfta klimatfrågan i klassrummet, säger Ann-Christin Svensson (S), ledarmöte på Skol- och utbildningsberedningen.

Text: Marcus Svensson
Bild: Emilia Stålhammar