Efterfrågan på lokalt producerad mat växer
YSTAD. Utbud och efterfrågan är mekanismer som styr marknaden, sägs det. Idag vill allt fler kunna handla närodlat och i Ystad tycks efterfrågan ha fått resultat. I tisdags höll REKO-ringen sin lokala matmarknad, där producenter och kunder fick chansen att mötas.
Över hela Sverige skapas nya marknader för lokalt producerade produkter i snabb takt. Idag kan till exempel jordbrukare på landsbygden som vill utveckla sina verksamheter med nya projekt, erhålla ekonomiskt stöd från Jordbruksverket. Den lokala matmarknaden REKO-ringen har sitt ursprung i Simrishamn, men har redan spridit sig vidare till Ystad.
En av arrangörerna för marknaden, Eva Norrsell, står tillsammans med sin valp, redo vid parkeringen intill Polishuset i Ystad. Hon ställer ihop sina för-paketerade påsar åt kunderna som snart kommer till utlämningen. Hon har sålt sina odlade produkter vid nästan varje utlämning sen Reko-ringen drog igång i fjol.
– Det var Lina min dotter som startade den i Simrishamn först. Jag tror att det var ganska precis för ett år sedan, säger Eva Norrsell.
En av de största fördelarna med lokala matmarknader är, enligt Eva Norrsell, det eftertraktade mötet mellan kunden och producenten.
– I och med att det alltid är producenten som är här, så blir det ju verkligen det här direkta mötet som många vill ha.
Mats Svensson, 66, är den första initiativtagaren till att ta projektet REKO-ringen även till Ystad. Mats och Linas vägar korsades först i Simrishamn, han tog därefter kontakt med Eva Norrsell och de bestämde sig för att sjösätta planerna för marknaden tillsammans. Mats Svensson har alltid haft ett intresse för kravmärkt mat, och ställer sig kritisk till att det som odlas i Skåne inte säljs i just Skåne.
– Det är här djungeln finns, det är här det odlas. Går du in på Willys letar de fram något gammalt torrt från Frankrike mitt i juli månad, säger Mats Svensson.
”I och med att det alltid är producenten som är här, så blir det ju verkligen det här direkta mötet som många vill ha.”
På plats finns även Lotta Larsson, 46 år från Ystad, som aldrig tidigare varit på marknaden men som nu har kommit för att köpa ekologisk honung.
– Jag uppskattar det här väldigt mycket, för mig är det guld värt. Jag tar mig inte ut på landet och känner ju inga odlare, säger Lotta Larsson.
Hon fick reda på att konceptet hade kickat igång via en väninna, därefter ansökte även hon om medlemskap i Facebook-gruppen och hon ser mycket positivt på initiativet. Gällande REKO-ringens framtid så tror hon att den är ljus.
– Jag tror absolut att det kommer att gå uppåt. Men samtidigt så tror jag att människor är ganska upptagna. Sen vet jag inte hur försäljningen går, det avgör ju också naturligtvis.
Dock har konsumtionen gungat. Även om många har visat intresse för konceptet i Ystad, verkar intresset ha svalnat något sedan marknaden öppnade för första gången förra året.
– Det har gått upp och ner men det är första året, säger Mats Svensson.
Både Eva Forssell och Mats Svensson berättar om den tidigare avsaknaden av en liknande idé i kommunen. Nu när det är igång är det mycket uppskattat.
– All diskussion som är nu kring klimatet och hela den rörelsen gör ju att många människor ännu mer bryr sig om att maten inte transporteras långa sträckor, säger Eva Norrsell.
Text: Yasmine Abdullahi & Embla Hölttä
Faktaruta: Reko står för Rejäl Konsumtion. Initiativet är utbrett i Sverige och runt om i Skåne finns det flera lokala utlämningar. Fenomenet är ett sätt för konsumenter att förbeställa lokalproducerad mat direkt från odlaren. Det går till så att producenter lägger ut sina annonser i ett forum och därutöver får intresserade kommentera varor de önskar, som hämtas upp vid ett förutbestämt utlämningstillfälle. Det är endast livsmedel och direkta biprodukter från egen livsmedelsproduktion som får säljas inom ramen för REKO Ystad.