Måltiden ska inte vara som en flygplats

SKURUP. På torsdag är det måltidens dag. I Skurup är det restaurang Rutger som uppmärksammar detta firande.

Alldeles nyss var det kanelbullens dag och temadagar blir allt fler och mer uppmärksammade. På torsdag är det Måltidens dag som ska firas.

Måltidens dag firas med initiativ från Måltidsakademien i hela landet. Christina Möller från Måltidsakademien säger att måltiden är mycket mer än bara mat.

– Vi tycker att måltiden idag används som en flygplats. Vi går in för landning, tankar och sen snabbt ut igen. Detta vill vi ändra, säger Christina Möller.

I Skurup uppmärksammas firandet av Restaurang Rutger som levererar mat till skolor och äldreboende, samt har lunch på restaurangen för pensionärer.

Anna Lena Svensson och personalen började fira Måltidens dag i fjol. Då bjöd de på provsmakning av soppa på gågatan i stan.

I år sker provsmakningen på restaurangen.

– I år kommer barnens favoritmat, schnitzel med klyftpotatis och bearnaisesås, att serveras i skolorna. Äldreboendena får fläskfilé dagen till ära, säger Anna Lena Svensson, biträdande måltidschef.

Anna Lena Svensson säger att förra året var evenemanget uppskattat och att det är ett väldigt bra sätt för föräldrarna att få provsmaka på vad det är för mat deras barn äter i skolan.

– Matbordet ska inte bli en utrotad fyrfotad vän, avslutar Christina Möller.

Text: Alma Hogenäs

FAKTA
Måltidens dag är en dag för att uppmärksamma måltiden, då mat idag ofta äts i all hast. Initiativet startade av föreningen Låt måltiden blomma men leds idag av Måltidsakademien.

I Skurup sker detta på Måltidens dag:
– Skurups församling, församlingshemmet
Det arrangeras tre fikapauser. Se länk nedan för tider.
– Skurups och Rydsgård station, kl 06:30-08:00
Pendlare bjuds på schysst färdkost.
– Restaurang Rutger, kl. 12:00-13:00
Den 20 oktober är det även måltidensdag och måltidsservice bjuder på ett smakprov av soppan som gjorde succé på Pantoffelmarkanden i år. Soppan är vegansk och laktos- och glutenfri.

Källa: skurup.se