Internet skrämmer inte handlarna

SKURUP.  Tomten har de senaste åren flyttat större delar av sin julklappsverksamhet till webben, men handlarna i Skurup hoppas ändå på en god jul.

Skyltsöndag och första advent, i Skurup innebar det startskottet för årets julhandel. Trots att e-handeln förväntas slå nya rekord under jul, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI), så är tongångarna ändå positiva bland butiksinnehavarna i Skurup, skriver Skånska Dagbladet.

Räddningen stavas julafton. Eller rättare sagt dagen julafton infaller på, vilket i år är en onsdag, detta ger den fysiska handeln två extra dagar där konkurrensen från e-handeln minimeras på grund av postgången.

– Julen kunde nästan inte ligga på en bättre dag. Jag tror att många tar chansen att kompletteringshandla lokalt, när man har fått sina varor från nätet och kanske upptäcker att något inte passar, säger Karolina Silfverberg, ordförande i Skurups handelsförening, till Skånska Dagbladet.

– För två år sedan var det kris och panik när Kyrkogatan byggdes om och förra året var det många tomma lokaler i Skurup. Men nu har butikerna börjat fyllas igen, så jag tror absolut att julhandeln blir bättre i år.

FAKTA: E-handel i Sverige
Den svenska e-handeln beräknas 2014 omsätta 42,5 miljarder kronor.
Vanligaste julklappsköpen på internet: Böcker, leksaker, och barnkläder.
Andel av svenskarna som uppger att de tänker julhandla på nätet: 39 procent.

Källa: ”E-barometern, tredje kvartalet 2014” (en rapport från HUI Research och Svensk Digitalhandel och Postnord).
Text: Victor Lenken