Långlördag i Skurup

Skurup. Flera verksamheter och butiker i Skurups centrum väljer att följa Skurups handelsrekommendation att hålla öppet längre för sina kunder i Skurup. Allt för att gynna den lokala handeln.

Skurups Handel är en förening med omkring 50 medlemsföretag i Skurups kommun. Målet för medlemmarna är att göra handeln ännu starkare och få fler att handla lokalt i staden. Sista Lördagen i månaden kallas för ”långlördags öppet” där medlemsbutikerna och även andra butiker uppmanas till att ha öppet till i alla fall 15 på lördagarna.

Elon på Trädgårdsgatan och kyrkogatan har exempelvis bestämt att båda deras butiker i Skurup centrum ska hålla öppet till 15 på lördagar.

– För att det ska bli levande handel så försöker man ställa upp på sånt även om det inte är så mycket folk, säger Joakim Sandqvist från på Elon på Trädgårdsgatan.

Marie Rasmusson som jobbar i butiken på Direkt Optik på Kyrkogatan tycker dock att det är roligare när de kan ha butikens optikererbjudande öppet även på helgen.

-Butikerna måste ha öppet för att folk ska vakna och inse att allt finns att handla här i Skurup, sägerOrdförande för Skurups handel, Nils Olofsson som tidigare hade en verksamhet i Skurup men som nu driver bygg upp i Skivarp.

Inne på Mia salong på Lilla Torggatan jobbar frisören Maria Olsson. Hon har inte valt att gå över till Skurups handel efter att hantverksförbundet lades ner. Maria tycker att det är lättare att inte vara med i Skurups handel för att hon vill hellre bestämma sina arbetstider själva.

– Förr hade vi ett eget förbund för hantverkare. Idag ingår inte mitt yrke i handel. För de unga är det väl mer normalt att gå över till handel. Jag har funderat länge från och till, säger Maria Olsson.

Skurups handel gör också många andra saker för att försöka hålla igång den lokala handeln, som till exempel spökparad, där barn och föräldrar går i en parad runt Skurup, julskyltning och i somras hade dem Crusing.

-Det var totalt koas, det var så många bilar, långt över förväntan säger Nils Olofsson

Skurups handel vill även att fler verksamheter ska gå med i Skurups handel.