Statsvetaren om avhoppen i Skurup: ett demokratiskt problem för väljarna

Anders Sannerstedt, Statsvetenskapliga institutionen

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet.

SKURUP. I Skurup har sju av elva ledamöter lämnat Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Statsvetaren Anders Sannerstedt förklarar varför avhoppen är ett demokratiskt problem för väljarna i kommunen.

Flera före detta sverigedemokrater fortsätter att arbeta i kommunfullmäktige trots att de har valt att lämna partiet. Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, han ser avhoppen i Skurup som ett demokratiskt problem för väljarna.

– Blir man invald i fullmäktige för ett parti och sen hoppar av så är det ju tveksamt vilken demokratisk rätt man har att sitta kvar i fullmäktige. Juridiskt är saken klar, mandatet är personligt. Ser man det ur ett demokratiskt perspektiv är det däremot att lura väljarna, säger han.

Sverigedemokraterna blev 2018 Skurups största parti med drygt 26 procent av rösterna. Anders Sannerstedt tror att anledningen till att just Sverigedemokraterna haft så mycket problem med avhopp är att det är ett parti som är i en växande fas.

– Det här fenomenet drabbar partier med växtvärk. Sverigedemokraterna har två problem. Det ena är att man i efterhand upptäcker att personen inte är lämplig och då utesluter man den. Det andra är folk som av olika skäl väljer att hoppa av partiet och gå i en annan riktning.

Det återstår att se om det blir ett maktskifte i Skurup. Nästa ordinarie kommunfullmäktige hålls den 25:e oktober.

Text: Emilio Garro