Köksbutiken satsar i orostider

Jan-Axel-2SKURUP

Porla kusin är en av de äldsta butikerna i Skurup. Samtidigt som flera verksamheter stänger ned på grund av rusande elpriser, breddar köksbutiken sitt utbud med workshops.

 Att lägga ned är inget alternativ, säger ägaren Jan-Axel Åkerblom.

Porla kusin säljer alla möjliga köksvaror till skurupsbor och skåningar. Nu utökar butiken utbudet med workshops, medan andra verksamheter i Skurup stänger ned. Först ut är en workshop i fermentering med Jenny ”Surtanten” Neikell.

 Vi lägger spinn på det kunderna efterfrågar, glasprovning har vi haft, så knivslipning, och en kväll med att provsmaka GT kan bara inte bli fel. Angående fermenteringen har jag träffat Jenny på olika mässor, säger Jan-Axel Åkerblom.

Det lite förvirrande butiksnamnet förstås lättare om man har skolfranska, säger Jan-Axel Åkerblom, ”pour la cuisine” – för köket.

Men det namnet hade varit dömt att misslyckas. Vi gjorde om det till hur det uttalas helt enkelt. Och så ska det vara lite mystiskt.

Butiken öppnade 1996 och var från början specialiserad på köksvaror.

Jag säger som Peps Persson, håller man sig till samma sak så är man populär i alla fall var tionde år, säger Jan-Axel Åkerblom.

Men nu är inte ett sådant år. Att andra stänger ned medan Porla Kusin kör vidare ser Jan-Axel Åkerblom som ren tur.

Vi är lyckligt lottade. Det är bara belysningen och så har vi fjärrvärme, så det är rätt lugnt. Inte alls samma problem med elen.

Däremot påverkas butiken av kundernas privatekonomi, som är beroende av räntan samt el- och drivmedelspriserna.

Så kommer just en kund in på jakt efter en Römertopf, en lergryta.

De är svåra att hitta, det är inte modernt. Jag bor i Malmö och tänkte att jag kör hit och kollar eftersom de har ett stort sortiment, säger Per Billstig.

Lergrytorna säljs genom egen webbshop till hela landet, men för övriga butiksvaror är det vanligare med så kallat ”click and collect” – att köpa online men hämta varan i butiken.

Att stänga butiken finns inte på kartan, men Jan-Axel Åkerblom efterfrågar en lösning från politikerna.

Att lägga ned är inget alternativ, det går ju upp och ned. Kan bara regeringen komma med ett beslut om elen, för räntan och bensin och diesel har folk räknat in. Men elen har de ingen aning om. Blir det tre kronor per kilowatt eller sju kronor per kilowatt, ingen aning! Ett beslut hade lugnat alla.

Text och foto: Amandus Gustafsson