Företag i Skurup mer lönsamma än det skånska snittet

SKURUP. Skurup har mer lönsamma företag än Skåne i stort, det visar en ny rapport från företagarna. Skurups näringslivsstrateg tror att det beror på mångårig erfarenhet av företagande i kommunen.

Företagsorganisationen Företagarna släppte i oktober rapporten ”Lönsamhet i Sverige, så lönsamma är företagen i Sverige” som redogör för aktiebolagens lönsamhet under räkenskapsåret 2017. I länsmätningen hamnar Skåne län näst längst ner på listan, men när det kommer till kommunlistan sticker Skurup ut.

Skurups kommun hamnar på plats 126 bland Sveriges totalt 290 kommuner. Grannkommunen Svedala hamnar på plats 208 på listan som bland annat utgår från antal företag och anställda i kommunen, samt avkastningen på sysselsatt kapital.

– Från kommunens sida jobbar vi mycket med att skapa förutsättningar för nya företagare genom att vara så tillgängliga vi bara kan, säger Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun.

Henrik LundbladHenrik Lundblad är inte överraskad av statistiken och tror att Skurups framgång i sammanhanget beror på ett bra stöd ifrån kommunen, erfarenhet och etablerade verksamheter som funnits länge i kommunen.

– På många av företagen här finns en stabilitet, de har funnits under en längre tid. Det finns en tradition och en långsiktighet inom det dom gör, och dessutom en bredd av verksamheter som i många fall inte konkurrerar med varandra eller större kedjor, säger Henrik Lundblad.

Henrik Lundblad har inte tagit del av lönsamhetsrapporten ännu, men menar på att det finns många mätinstrument han använder sig av i sitt arbete som pekar på ungefär samma sak som rapporten

– För ett antal år sedan såg vi en dipp i företagandet i kommunen, men nu har det åter stabiliserat sig. Dels verkar det tacksamt att driva företag i Skurup just på grund av konkurrenssituationen men det är såklart också beroende av konjunktur och arbetslöshet, säger Henrik Lundblad.

Text: Maja Landin

Foto: Privat