Gamla motiveringar motiverar till ny läsning

LITTERATUR. Vinnaren till Nobelpriset i litteratur har i över hundra år motiverats med en enda mening. Men det finns nutida författare som passar in på de gamla motiveringarna.

Sinclair Lewis, 1930. Motivering: ”För hans starka och levande skildringskonst, med typskapande förmåga, med kvickhet och humor”

Den svenska seriescenen blomstrar. I Sara Granérs nyutkomna album Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera blandar Sara Granér politiska satir och pastellfärgade bilder.

Henrik Pontoppidan, 1917. Motivering: ”För hans fullödiga framställningar av nutida danskt liv”
Lockas du av Henrik Pontoppidans motivering så är Yahya Hassan ett utmärkt nutida val. I debuten Dikter skriver Yahya Hassan om en uppväxt i utsatthetens Danmark och om den växande rasismen.

Kenzaburo Oc, 1994. Motivering: ”Som med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden”
I Sara Stridsbergs verk är språket poetiskt och dröm blandas ständigt med verklighet. Hon nominerades till Augustpriset förra året för Beckomberga men i romanen Darling River från 2011 är Stridsbergs språk ännu mer bombastiskt.

Harry Martinsson, 1974. ”För ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”
Roxane Gays essäsamling Bad feminist kom nyligen ut på svenska. I Bad feminist dissekerar hon samhället och feminismen. För Roxane Gay blir populärkulturen en ingång till att diskutera hetronormen, rasism och sexuella övergrepp.

Text: Sally Wahlstedt
Foto: Fredrik Sandberg (TT)