Uppskattad bokcirkel bland bibliotekets många höstevenemang

SKURUP. Bokcirklar för små och stora, nobelmingel, sagoklubbar och bokklubbar, samt flera talarkvällar. Skurups bibliotek har lagt upp ett ambitiöst program inför hösten. Skurupsposten testade på att delta i tisdagens bokcirkel.

Regnet vräker ner över Skurup och människor skyndar genom centrum med uppfällda huvor och snabba steg. Inne på Skurups bibliotek däremot, över koppar med varmt te och chokladkakor, diskuteras framlidne Kristian Lundbergs sista bok, Sånger vid avgrunden, som handlar om författarens långt gångna blandmissbruk och hemlöshet.

Frida Jernberg lyfter den likgiltighet delar av Lundbergs omgivning verkar ha haft.

– Varför var det ingen som sa något när en tolvåring började sniffa lim?

Anna Nilsson, en av de medverkande bibliotekarierna, pekar på att den vänskapskrets som författaren beskriver verkar ha haft samma problematik som huvudpersonen. Hon får medhåll av Annika Trunnerup. Och så fortsätter diskussionen om utvalda passager, paralleller till andra verk deltagarna läst, hur författaren valt att porträttera den perioden av sitt liv, och hur det var att läsa om så allvarliga ämnen.

Några av dagens deltagare: Magnus Cadier, Annika Trunnerup, Frida Jernberg, och Lena Nilsson.

Några av dagens deltagare: Magnus Cadier, Annika Trunnerup, Frida Jernberg, och Lena Nilsson.

Och det verkar vara just samtalet som lockat deltagarna dit.

– Litteratur berikar oss människor, att få sitta i lugn och ro med en bok är otroligt givande. Men att också få diskutera det man läst ger något mer. Samtal leder bara till goda saker, säger Annika Trunnerup.

Anna Nilsson och Magnus Cardier, bibliotekarier på Skurups bibliotek.

Anna Nilsson och Magnus Cardier, bibliotekarier på Skurups bibliotek.

Bokcirkeln på Skurups bibliotek är ett av flera återkommande evenemang på verksamheten. Det är bibliotekarierna Anna Nilsson och Magnus Cadier som anordnar bokcirkeln för vuxna och som leder samtalet. Båda uppskattar möjligheten att faktiskt få prata om lite av den litteraturen de lånar ut varje dag.

– Det är roligt att få prata om läsupplevelsen också, och att få läsa böcker man kanske inte läst annars, säger Magnus Cadier.

Båda bibliotekarierna erkänner att även om alla vuxna är välkomna till den bokcirkeln de arrangerar, gör det att det är klockan 10.00 en tisdagsförmiddag det svårt för många att kunna delta. De är dock glada för att det trots detta verkar finnas ett återkommande intresse.

– Vi skulle vilja göra det mer, men vi har mycket annat i vårt program också, säger Anna Nilsson.

Dagens bokcirkel blev uppskattad av deltagarna. Vi hinner knappt säga tack för idag innan både Annika Trunnerup och Frida Jernberg anmält sig till nästa tillfälle.

Text och foto: Marcus Mathiesen