Skurups äldre kan i framtiden få natttillsyn via trygghetskamera

SKURUP. Med kameran installerad i sovrummet kan man zooma in och kika i 60 sekunder på den äldre damens nattsömn. Skurupskommun tittar på nya sätt att utföra hemtjänst på.

Under december 2015 till maj 2016 kommer Skurups kommun erbjuda natttillsyn via trygghetskamera.
– Vi har under ett och ett halvt år liksom cirklat runt det här. Om det är något vi ska starta och vad finns det för möjligheter, säger Agneta Westling systemförvaltare och ansvarig projektledare i Skurups kommun.

En kamera och en router är placerad i vårdtagarens sovrum. Kameran är riktad mot sängen. Tillsynsbesök görs enligt överenskommelse mellan klockan två och tre på natten. Först då är det möjligt att öppna kameran. Personalen loggar in via en surfplatta då kameran är öppen i 60 sekunder. Inget sparas för eftervärlden mer än vem som varit inne och tittat och när.

Det är vårdtagare som har rätt till tillsyn på natten som kan få delta i projektet. Det är inte aktuellt för personer som behöver ha hjälp till toaletten eller med nattmedicinen. Om man är intresserad av att delta skriver vårdtagaren på ett samtycke.

– Det är mer som en kikare man kikar in i. Personalen kan bara konstatera om personen ligger i sängen eller inte, förklarar Agneta Westling.

Bakgrunden till projektet är den ”Handlingsplan för eHälsa 2014-2015” som Skurups kommun har antagit. Ett av målen i handlingsplanen är att undersöka de tekniska möjligheterna att använda nattlig tillsyn via digital övervakning.

Bakgrunden till handlingsplanen är att befolkningen blir allt äldre i Sverige. Det finns allt färre i arbetsför ålder som kan utföra arbetet inom hemtjänsten, enligt Agneta Westling.
– Vi måste börja titta på andra möjligheter att utföra hemtjänst på ett bra, tryggt och kvalitetssäkrat sätt som gör att vi kan utnyttja våra resurser.

Kommunen har fått statliga pengar för projektet. De har skrivit avtal med ett företag som man tidigare har kontakt med och leasar fem kamerapaket under de sex månader som projektet gäller. Hela kamerapaket på 5 stycken kostar 43 750 kr.

Kommunen har tillgång till fem kameror men bara tre är i bruk. Anledningen är att många vårdtagare har ett större behov av hjälp på natten.
Behovet de sista två månaderna har inte varit stort. Hittills har man utfört 135 besök och 86 procent av fallen har varit lyckade, enligt Agneta Westling.
I april utvärderas projektet.

Text:  Ulla Klink
Bild: Ulla Klink